2007-12-20
Årets julklapp 2007 - sanningen bakom gissningarna
Läs hela nyheten här
2007-11-21
Gadgets och Widgets på Prisjakt
Miljöindex på Prisjakt
2007-10-12
Skjutlister på Prisjakt
2007-09-30
Compricer lägger ner produktjämförelser
Troligen blev konkurrensen från t ex Pricerunner och Prisjakt för stor då dessa tjänster har fler produkter, fler priser, fler butiker och fler egenskaper. Det innebär att det var svårt att motivera varför du som konsument skulle använda dig av Compricers produktjämförelse tjänst.
Detta har också visat sig i tillströmningen av nya unika besökare (se KIA index) som inte har varit övertygande för Compricer.
2007-09-24
Prisjakt lanserar prisspridningsfunktion
Prisjakt inför uppgifter om olika tillverkares prisspridning på produkter. Informationen anges i procent och beskriver hur stor spridning det är mellan priserna för olika produkter.
En liten prisspridning kan vara en indikation på en sämre konkurrenssituation, kanske till och med orsakad av icke tillåtna medel som kartellverksamhet eller prisstyrning. Den kan även bero på att hård konkurrens och små marginaler leder till ungefär samma prissättning eller att de flesta helt enkelt valt att följa rekommenderade cirkapriser.
Enligt Prisjakt så kan prisspridningsinformationen inte ensam avslöja den bakomliggande orsaken men tillsammans med annan information blir den ytterligare ett verktyg, eller helt enkelt en intressant information att notera.
För mer information, läs här2007-09-12
Prisjakt lanserar Skönhet som ny kategori
Prisjakt blir härmed den första prisjämförelsetjänsten som har en riktig prisjämförelse på Skönhetsprodukter: både betalande och icke betalande butiker är med och det är inte en fritextkategori.
2007-09-11
Prisjakt lanserar Supersök
2007-08-30
Compricer har lanserat en ny design
Uppskattar även den flash baserade bannern som känns kommunikativ och enkel.
Pricerunner utökar sin Sport & Fritidskategori
På Paintball står där att Pricerunner har 17 butiker (17 butiker verkar dock vara det totala antalet butiker inom Sportutrustningskategorin) men det är bara 1 butik som visas. Motsvarande siffra hos Prisjakt är 296 butiker respektive 21 paintball butiker. Vidare så är inte utrustningen nedbruten i underkategorier utan är en så kallad fritext kategori (läs mer) hos Pricerunner men hos Prisjakt finns produktgrupper, egenskaper och filtreringsmöjligheter.
Innebandy har hos Pricerunner 1 butik och hos Prisjakt 12 butiker.
Löpband har hos Pricerunner 6 butiker och hos Prisjakt 17 butiker.
Stegmätare har hos Pricerunner 4 butiker och hos Prisjakt 22 butiker.
Och så vidare. Sammanfattningsvis så får man konstatera att Pricerunner har ytterligare jobb att göra för att nå en motsvarande kvalitet och omfattning som Prisjakt visar inom området Sport & Fritid.
2007-08-14
Prisjakt bäst i test!
2007-07-29
Prisjämförelsesajternas kategorisamarbeten
Det vanligaste är att starta ett samarbete då tjänsten skiljer sig markant från övriga kategorier eller då insamlingen av data är komplex.
Jag har kunnat hitta följande samarbeten:
Lån
Easyloan (Prisjakt)
Insplanet (Pricerunner)
Kommentar: Lån är en väldigt specifik komplex kategori där både insamling av data och betalningsmodell skiljer sig mot vanliga prisjämförelser.
Bensin
Bensinpriser (Smarto)
Kommentar: Krånglig insamling av data där väldigt mycket förväntas av konsumenten.
Försäkringar
Insplanet (Pricerunner)
Kommentar: Se lån
Resor
Flygcentralen(Prisjakt)
Luftgrop (Smarto)
Kommentar: Är problem att bygga en avsevärt bättre tjänst än någon av konkurrenterna då alla är begränsade av de stordator system som används inom flygindustrin med allt av begränsningar detta innebär.
Kontaktlinser
Alltomlinser (Prisjakt, Compricer, Smarto)
Kommentar: Är väl den kategori som skiljer sig minst från övriga prisjämförelsekategorier och har nog framförallt handlat om brist på resurser för utveckling hos prisjämförelse sajterna.
Bredband
Easychange/alltombredband(Prisjakt, Kelkoo, Smarto)
Kommentar: Komplex struktur med komplicerad prissättning.
Telefonabonnemang
OMJ (Prisjakt, Smarto)
Kommentar: Komplex struktur med komplicerad prissättning.
Framkallning
Digitalfotoguiden (Prisjakt)
Kommentar: En kategori som skiljer sig rätt lite mot vanliga prisjämförelsekategorier. Har troligen framförallt handlat om begränsade utvecklingsresurser.
Komplettera gärna om ni saknar några samarbeten.
2007-06-21
Bred eller smal - vilka prisjämförelsesajter levererar de bästa tjänsterna?
Jag anser inte att det finns någon belägg för denna tanke då t ex Prisjakts resetjänst är i partnerskap med Flygcentralen, dvs samma tjänst används både på den breda och nischade portalen.
Det har under en längre tid funnits flera nischade prisjämförelsetjänster för t ex böcker men det går inte att säga att dessa tjänster är bättre än t ex Prisjakts bokjämförelsetjänst.
Jag tror att det som avgör i längden är vem som levererar den bästa tjänsten: oavsett om den ligger på någon av de stora eller om det är en nischad tjänst.
Det som kan vara problemet för en nischad tjänst är ju att få trafik och att kunna hänga med kvalitetsmässigt då det är rätt mycket jobb att göra en bra prisjämförelsetjänst.
Flera av de artiklar som är gjorda kring kvaliteten på prisjämförelsesajterna är gjorda på ett väldigt litet urval av produkter och innehåller flera felaktigheter men trots det så låg de stora prisjämförelsesajterna helt klart bättre till än de mindre.
2007-06-19
Recensioner av butiker
1. Anonyma omdömen som lämnas i samband med besök på prisjämförelsesajten
Fördelen med denna typ av omdömen är att konsumenten inte behöver registrera sig vilket gör det enkelt att lämna ett omdöme. Konsumenten kan vidare ge omdömen när som helst: innan köp, vid köp eller efter köp eller av annan anledning.
2. Omdömen givna under ett användarnamn (alias) i samband med besök på prisjämförelsesajten
Till skillnad mot typ 1 så kan butikerna i detta fall komma i kontakt med konsumenten och försöka rätta till det som har blivit fel. Konsumenten kan när som helst lämna ett omdöme. Nackdelen är att konsumenten måste vara registrerad. I och med att man även kan se konsumentens samtliga omdömen så får man en känsla för om personen brukar bara skriva negativa omdömen eller om det finns en balans i hur omdömen ges.
3. Anonyma omdömen givna i samband med slutfört köp hos en butik
Denna typ av omdömen har än så länge bara Pricerunner och är en utmärkt idé. Innebär ju att butiken kan vara garanterad att omdömet kommer från en riktig kund och dessutom kan kunden lämna omdöme om butiken två gånger: i samband med slutfört köp och cirka en månad efter köp (för att kunna hantera reklamationer osv) vidare så kan omdömena vara mycket mer detaljerade. Pricerunner kallar detta koncept "Konsumentbedömd" och har lett till att antalet butiksomdömen på Pricerunner har ökat markant.
Sättet det är implementerat på ger dock mer att önska. Enligt Pricerunners egen information så kan "Recensioner av denna återförsäljare kan endast lämnas av personer som genomför ett köp hos återförsäljaren på respektive webbplats."
Dvs en konsument som av någon anledning väljer att inte handla hos en butik som omfattas av "Konsumentbedömd" har ingen möjlighet att ge ett omdöme om butiken. Detta innebär ju att missnöjda besökare av sajten som t ex inte är nöjd med "webbplatsens användarvänlighet" eller "total köpupplevelse", eller som avbryter köpet innan det är slutfört inte har möjlighet att ge omdömen om butiken. Och vad händer med de konsumenter som får garantiproblem efter 1 månad? Dom har ingen möjlighet att ge ett omdöme om butikens hantering av ärendet.
2007-06-07
Prisjakt - lanserar ny kategori - Bolån
http://www.prisjakt.nu/press/070607_pressinformation_bolan.pdf
http://sakerhet.idg.se/2.1070/1.110936
och för att testa: http://www.prisjakt.nu/bolan.php
Prisjakt lanserar ny kategori - Sport & Fritid
Kategorin inkluderar inte bara GPS, cyklar, golf, kikare och spel&dobbel i kategorin. Det är inte heller bara en lång lista av kategorier med ett fåtal produkter från en eller två butiker utan vi pratar mycket mer än så:
- brett utbud av kategorier
- stort antal butiker
- stort antal priser
- stort antal produkter
och sist men inte minst så går det att filtrera på egenskaper, dvs det är inte enbart en fritext kategori.
Vill du prova: www.prisjakt.nu/sport
2007-05-21
Prisjakt lanserar resor som ny prisjämförelse
2007-05-04
Jämförelse funktionalitet 9 - Övrigt
Då har vi kommit till den sista delen i min lilla serie om jämförelse av funktionalitet på prisjämförelsesajterna. Förutom de saker som har täckts i mina tidigare inlägg så finns det givetvis andra funktioner att titta på. Jag har valt att inte göra någon jämförelse på dessa utan istället peka på att dessa funktioner finns hos en eller flera prisjämförelsesajter.
Produktkorgar. Med produktkorg menar jag en möjlighet att spara artiklar i en produktkort och sedan använda mig av denna för framtida referens, skicka till annan person, göra prisbevakning osv. Kan jag skapa produktkorgar som är tillgängliga i återkommande sessioner? Kan jag skapa flera parallella produktkorgar? Kan jag jämföra totalpriser från olika butiker på hela innehållet i en produktkorg, så kallad prisoptimering? Prisjakt har de mest omfattande funktionerna inom detta område.
Forum&omdömen. Kan jag ge omdömen på produkter? på butiker? Kan jag se vilka omdömen en viss användare har gett? Kan jag se omdömesfördelningen på en produkt? Kan jag se omdömen från garanterat verkliga kunder?Finns det ett forum att diskutera produkter och butiker? Finns det ett forum integrerat med prisjämförelsen? Kan jag ställa frågor i diskussionsforum? Pricerunner har en stark funktion i sina butiksomdömen som skapas i samband med verkligt köp i butiken. Det garanterar att köpet är ett riktigt köp, å andra sidan så är dessa omdömen anonyma och kan inte bemötas av butiken på ett enkelt sätt.
Medlemsförmåner. Kan man bli medlem? Erbjuds nyhetsbrev? Erbjuds speciella inbjudningar? Får man eget galleri? Får man mer funktionalitet? Tävlingar? Pricerunner har nog det mest genomtänkta medlemsförmånsupplägget.
Jag hoppas att denna serie har hjälpt till att visa på skillnader och likheter mellan olika prisjämförelsesajter samt även visa på olika ambitionsnivåer hos de olika prisjämförelsesajterna: vilka försöker verkligen ge en så rättvis bild av marknaden som möjligt vilket underlättar för konsumenten? Nu är det din tur att välja vilken prisjämförelsesajt du vill använda dig av!
2007-04-20
Jämförelse funktionalitet 8 - Mobilitet
Pricerunner är den prisjämförelsesajt som har gjort något på det mobila området. Pricerunner har en produkt i betaversion som är en java applikation som installeras på din telefon. Det innebär en del begränsningar då telefonen måste stödja MIDP 2.0 vilket i och för sig fler och fler gör men många saknar fortfarande detta stöd. Själva tjänsten är väldigt basal där du kan knappa in sökbegrepp, trycka på sök, få upp ett antal produkter som matchar och sedan välja produkt och då visas de 5 lägsta priserna men man kan även välja att se fler priser. Tjänsten är fortfarande rätt långsam men det kan bero på att det är en betatjänst. Som jag uppfattar det så har Pricerunner även ett antal partners som har utvecklat mobila gränssnitt till sin tjänst, t ex testvinnare.
Varken Prisjakt, Kelkoo, Compricer, Smarto eller Dittpris har mobila funktioner utan man kan endast försöka köra deras ordinarie webbsidor i mobiltelefoner men det leder till ett antal problem: för många grafiska objekt vilket gör att laddningen av sidan tar lång tid och att gränssnittet inte är anpassat till det lilla format som mobiltelefonen innebär.
Rent generellt så verkar detta vara ett område som det finns en del att göra på.
Jämförelse funktionalitet 7 - Prenumerationer
- Kan jag prenumerera på nyhetsbrev?
- Kan jag prenumerera på prisförändringar som email/via RSS/via SMS?
- Kan jag prenumerera på lagerförändringar via email/via RSS/via SMS? (dvs kan jag få reda på när en produkt har kommit in på lager)
- Kan jag prenumerera på produktnyheter?
Pricerunner:
Nyhetsbrev: Ja, det är omfattande och kommer 2 gånger i månaden. Ser professionellt ut.
Prisändringsprenumeration: Pricerunner har en funktion där man kan få email antingen då lägsta priset sänks eller då priset går under en viss nivå.
Lagerförändringsprenumeration: finns inte
Produktnyheter: Här har Pricerunner ett samarbete med PS Teknik&Prylar vilket gör att det går att även prenumera på produktnyheter.
Prisjakt:
Nyhetsbrev: Ja, är dock inte lika kontinuerligt som Pricerunners.
Prisändringsprenumeration: Ja, med flera inställningsmöjligheter: när lägsta pris ändras, när lägsta pris når en viss gräns både för produkter i lager eller oberoende lagerstatus. Går också att sätta intervall på prissänkningarna. Användaren kan även välja att få prisändringsprenumerationen som RSS, dvs inte som email.
Lagerförändringsprenumeration: Ja, integrerad med ovan eller separat.
Produktnyheter: Kan prenumerera på produktnyheter som RSS flöde.
Kelkoo:
Nyhetsbrev: Ja
I övrigt verkar inte Kelkoo ha några prenumerationstjänster.
Compricer:
Nyhetsbrev: Ja, det verkar finnas.
Produktnyheter: Ja det verkar finnas som en integrerad del av Compricers nyhetsbrev.
Smarto:
Smarto verkar inte ha några prenumerationstjänster.
Dittpris:
Dittpris verkar inte ha några prenumerationstjänster.
Sammanfattningsvis så är det Prisjakt och Pricerunner som har prenumerationstjänster värda namnet och där Prisjakt har flest och dessutom flest valmöjligheter.
2007-03-22
Jämförelse funktionalitet 6 - Sökfunktioner
Inte för inte så utsågs Prisjakt till årets tjänst inom kategorin Sök och Katalog på Internet Worlds årliga prisutdelning 2006. Det finns ingen söktjänst som ens är i närheten av Prisjakts sökfunktion och i och med lanseringen av Prisjägaren så fungerar även den ajaxbaserade sökfunktionen distribuerat vilket innebär att konsumenten söker bättre och mer exakt hos Prisjakt än att söka hos den enskilda butiken. Det är bevis på styrka.
Bara två sajter jobbar med en ajax baserad sökfunktion och det är Prisjakt och Dittpris men det är stor skillnad på funktionalitet och framförallt snabbhet.
Prisjakts sökfunktion söker i flera dimensioner samtidigt och förutom att leta efter produkter så söks parallellt efter butiker, produktkategorier, tillverkare och inlägg i forumet.
Prisjakt har även en sökfunktion för de priser som inte är indexerade, denna är inte ajax baserad, den är långsammare men samtidigt fungerar den precis som övriga sajters fritext kategorier (läs mer om fritext kategorier )
Pricerunner är närmst på att söka i flera dimensioner även om sökfunktionen inte är så exakt som Prisjakts. T ex så hittas inte "Dell" om man anger "Del" som sökbegrepp. Anger man dock butikens eller tillverkarens kompletta namn så hittar även Pricerunner dessa.
Kelkoo och Smarto listar precis som Prisjakt och Pricerunner förutom produkt även matchande produktkategorier när man söker.
Varken Kelkoo, Smarto, Dittpris eller Compricer hittar butik eller tillverkare i sökningen.
Dittpris och Compricer söker enbart på produktnamn.
Sammanfattningsvis:
- Prisjakt söker på produkt, produktkategori, butik, tillverkare, foruminlägg (ajax baserad sökning)
- Pricerunner söker på produkt, produktkategori, butik, tillverkare (butik och tillverkare endast om man anger exakt namn)
- Kelkoo och Smarto söker på produkt och produktkategori
- Dittpris söker på produkt (ajax baserad sökning)
- Compricer söker på produkt
Andra bloggar om: Prisjämförelser, Prisjakt, Pricerunner, Smarto, Dittpris, Kelkoo, Compricer, Prisjägaren
2007-03-21
Jämförelse funktionalitet 5 - Prisutveckling och popularitet
- Kan jag se prisutvecklingen per produkt?
- Kan jag se popularitets trendutveckling per produkt?
- Kan jag se en sammanställning över dagens förändringar på produkters lägsta pris?
- Kan jag lista populäraste produkter alla kategorier?
- Kan jag lista populäraste produkter för utvalda kategorier?
Pricerunner har en topp 50 lista som uppdateras varje dag enligt sajten. Vilka kriterier som används för topplistan kan jag inte hitta. När man klickar på en kategori kan man få fram produkterna sorterad efter popularitet.
Prisjakt har en topp 100 lista som uppdateras kontinuerligt baserat på användarnas klick. Genom att ställa muspekaren på symbolen för popularitet, som är olika stark i skärpa baserat på populariteten så syns i en popup både populariteten i kategorin produkten tillhör samt populariteten totalt. Prisjakt är också ensamma om att kunna visa popularitetsutvecklingen på en produkt. Vidare så är Prisjakt ensamma om att kunna visa prisutvecklingen på en produkt så att man enkelt kan se om priserna är väg upp, ner eller ligger stabilt. På respektive produktsida så syns också både prisutvecklings och popularitetsinformationen.
Kelkoo redovisar "populära produkter hos Kelkoo" men jag får dock känslan att detta är ett urval och inte baserat på verkliga popularitetsmätningar. Att t ex K800i inte finns med över de fem mesta populära telefonerna känns lite konstigt då den gör det både hos Pricerunner och Prisjakt. När man klickar in sig på respektive kategori syns också ett urval av populära produkter och prislistningarna är sorterade efter popularitet som standard, inte pris.
Compricer redovisar populära produkter för respektive kategori. Grundsorteringen av priserna är baserad på popularitet.
Smarto visar en topplista på första sidan och sedan finns det en popularitetslista på varje kategori. Produktlistningarna kan också sorteras efter popularitet.
DittPris redovisar populära produkter på första sidan. När man klickar på en kategori så visas produkterna sorterade efter popularitet.
Sammanfattningsvis så är Prisjakt helt outstanding i just denna jämförelse av funktionalitet. Det finns ingen som redovisar så mycket statistik, trender kring priser och popularitet som Prisjakt.
2007-03-15
Jämförelse funktionalitet 4 - Indexering av produkter och kategorier
Att jämföra antalet kategorier på de olika prisjämförelsesajterna är lite vanskligt då prisjämförelsesajterna har lite olika filosofier kring definition av kategori då det är en blandning mellan riktiga prisjämförelsekategorier och så kallade fritext kategorier (se tidigare inlägg i denna blogg angående fritextkategorier)
Jag har gjort en liten jämförelse mellan de olika sajternas kategorier och har kommit till följande slutsatser.
Pricerunner har totalt sett flest kategorier. Däremot så är det relativt stort antal av Pricerunners kategorier som är fritextkategorier vilket innebär att det inte finns egenskaper att sortera på dessa och dessutom så är det inte alla butiker som finns med i dessa kategorier.
Om jag tar bort fritext kategorierna så går Prisjakt om. Prisjakt har inga fritext kategorier alls utan har en funktion som kallas Prisjakt Expert som fungerar på samma sätt som fritext kategorierna men inte är grovsorterad som fritext kategorierna är. Dessutom så visas alltid alla butikers priser.
Efter Pricerunner och Prisjakt kommer Smarto som har ett relativt stort antal kategorier men däremot så är det ofta ett litet antal butiker och priser i de olika kategorierna. Dessutom är ett relativt stort antal fritext kategorier.
Compricer har mindre antal kategorier men några som är speciella för Compricer såsom kreditkort och aktiehandel. Har dock inte undersökt hur dessa kategorier fungerar i detalj.
Kelkoo och Dittpris jobbar i stort sett bara med kategorier som antingen är fritext kategorier eller med väldigt få egenskaper så dessa har jag bortsett från i denna jämförelse.
2007-03-13
Jämförelse funktionalitet 3 - Butiksinformation
Hur gör då de olika prisjämförelsesajterna butiksinformation tillgänglig för besökarna:
- Visar prisjämförelsesajten kontaktinformation till butiken?
- Visar prisjämförelsesajten kreditupplysningsinformation om butikerna? Hur görs denna kreditvärdering?
- Kan jag se omdömen om butikerna och vad är dessa omdömen baserade på?
- Kan jag se en lista över samtliga butiker och vilka som är betalande eller inte?
- Kan jag klicka mig vidare även till butiker som inte är betalande?
- Kan jag tydligt se vilka butiker som är svenska?
- Kan jag se utländska butiker och vilken typ av support dom erbjuder mig som svensk kund (svensktalande kundtjänst/support)
Pricerunner:
Pricerunner har en företagsprofil för varje butik som kan inkludera följande information:
adress, telefonnummer, faxnummer, antal fysiska butiker, hantering av öppet köp, betalningsmöjligheter, leveranssätt, garanti och öppet köp information, medlemskort/medlemskrav, köp på avbetalning, fraktkostnad, lägsta pris garanti.
Jag hittar ingen förklaring vad dessa begrepp står för.
Pricerunner har en sida som kallas för "Pricerunners svarta lista". Denna är uppdelad i två sektioner, dels själva svarta listan, där företag som har gått i konkurs, som enligt Pricerunner har allvarliga finansiella problem eller är misstänkta blufföretag. Jag hittar ingen information om hur Pricerunner avgör vilka företag som har finansiella problem.
Den andra delen kallas "Observationslistan". Dessa företag listas på Pricerunner men Pricerunner varnar för dom av olika anledningar: finansiella problem, återförsäljaren har inte följt rekommendationer i Allmänna Reklamations Nämnden, Pricerunner har inte lyckats komma i kontakt med butiken, butiken använder sig systematiskt av oseriösa metoder.
Informationen på denna lista syns enbart på denna sida och inte i prislistningarna.
Pricerunner har ett imponerande antal omdömen(kallas recensioner) för butikerna. Mycket beroende på en snygg lösning där man samarbetar med butikerna i samband med köp i butikerna då konsumenten får ett e-postmeddelande med några frågor kring hur nöjd kunden är med sitt köp. Detta har gett Pricerunner överlägset flest butiksomdömen.
Pricerunner har ett tydligt meny alternativ som heter "Hitta din butik". På denna sida kan man sedan klicka på en kategori för att se vilka butiker som säljer varor i denna kategori, både betalande och icke betalande. Grundsorteringen är först betalande och därefter icke betalande. Dvs inte i bokstavsordning.
Det går inte att klicka sig vidare till icke betalande butiker men däremot så finns det möjlighet att kopiera webbadressen och på det sättet klippa in i ett nytt webbläsarfönster.
I grundlistningen över priser så listar Pricerunner butiker som antingen är svenska eller som är "Utländsk återförsäljare inom EU". Det senare definieras på en specifik sida: http://se.pricerunner.com/inomEU.html.
Dessutom så har Pricerunner internationella priser (flest av prisjämförelsesajterna vad jag kan se) som redovisas både i svenska kronor samt i lokal valuta (oftast Euro eller Pund)
Det verkar dock inte finns någon information om butiken erbjuder svensktalande kundtjänst eller support.
Prisjakt:
Prisjakt har en lite magrare profil på butiken än vad Pricerunner har. Man kan se om butiken är svensk eller inom EU, om butiken erbjuder telefonsupport och installationsupport. Vidare kan man se om butiken har fysiska butiker men inte hur många.
Prisjakt har valt en lite annorlunda väg när det gäller att visa butikernas finansiella status och samarbetar med ett externt företag, Business Check. Prisjakt redovisar företag som har ett skuldsaldo hos kronofogden som är större än 10 000 kronor, dvs Prisjakt gör ingen egen kreditbedömning.
Informationen om skuldsaldot syns även i prislistningarna vilket gör det tydligt för konsumenten.
Vidare så kan man hitta vilka företag som har gått i konkurs etc motsvarande som man kan se hos Pricerunner.
Prisjakt har betydligt färre omdömen på butiker än Pricerunner och de omdömen som finns kan inte garanteras att de är lämnade i samband med ett köp.
Prisjakt har ett meny alternativ som heter butiker/butikslista och här listas alla butiker i bokstavsordning rakt upp och ner. På listan kan man även se total omdöme för butiken alternativt skuldsaldo hos kronofogden. Vidare så kan man söka på butiksnamn i Prisjakts sökfunktion.
Prisjakt har ingen listning av butiker per kategori.
Det går att klicka sig vidare till icke betalande butiker via informationssidan om butiken.
I grundlistningen över priser så listar Prisjakt butiker som finns i Sverige och de EES butiker som uppfyller krav på svensk webbsida, svensktalande support och svenska priser.
Prisjakt har precis som Pricerunner en specifik funktion för inkluderande av utländska butiker men Prisjakt har enbart med europeiska butiker (dock färre).
Kelkoo:
Kelkoo har en butiksinformationsida som innehåller följande information: kontakt information (adress och telefon), betalningssätt och vilka säkerhetsfunktioner som är implementerade i butiken. Informationen verkar inte vara speciellt komplett baserat på några stickprov jag gjorde
Kelkoo verkar inte redovisa någon kreditbedömning på sina listade butiker.
Kelkoo har butiksomdömen på butiker men det verkar vara väldigt få omdömen: Exempel
Inwarehouse: 3 omdömen (vilket skall jämföras med Pricerunners över 4000 omdömen och Prisjakts 332 omdömen)
Kelkoo har ingen övergripande listning av butiker utan det enda sättet att se butiksinformationen är att klicka på en butik i en prislistning.
Kelkoo har ingen listning av butiker per kategori.
I grundlistningen över priser så verkar Kelkoo lista betalande butiker som finns i Sverige.
Compricer:
Compricer har en butiksinformationssida som kan nås via prislistningen. Man har utöver kontaktinformation även information om betalningssätt, avsändare och återköp. Butiksinformationen finns enbart för betalande butiker.
Compricer redovisar inte någon kreditvärdering på butikerna.
Compricer har relativt få omdömen (7 stycken på Inwarehouse)
Compricer listar inte butikerna i en separat butikslistning vad jag kan hitta.
Det går inte att klicka sig vidare till icke betalande butiker via informationssidan om butiken.
I grundlistningen över priser så listar Compricer endast butiker från Sverige och har ingen specifik funktion för listning av utländska butiker.
Smarto:
Smarto har inga butiksinformationssidor som jag kan h itta.
Smarto redovisar inte någon kreditvärdering på butikerna.
Smarto har butiksomdömen men det går inte att se hur många som har satt omdömen för en butik eller huvudtaget hur man ger omdömen. Vad kommer dessa ifrån?
Smarto listar inte butikerna i en separat butikslistning vad jag kan hitta.
Det går inte att klicka sig vidare till icke betalande butiker.
I grundlistningen över priser så listar Smarto svenska butiker.
Ditt Pris:
Dittpris har en butiksinformationssida som kan nås via prislistningen. Man har utöver kontaktinformation även information om betalningsmöjligheter, trygghet och beställning (säkerhet), samt leveranssätt.
Dittpris redovisar inte någon kreditvärdering på butikerna.
Dittpris har få butiksomdömen (1 styck på Inwarehouse)
Dittpris listar inte butikerna i en separat butikslistning vad jag kan hitta.
Dittpris listar samtliga priser i samma listning (utan att det tydligt framgår om det är en svensk butik eller en butik inom EES/EU)
Sammanfattning:
När det gäller butiksinformation så har Pricerunner den mest omfattande informationen om butiker. Vidare så har Pricerunner flest omdömen på butiker. Det som känns lite tveksamt är hur Pricerunner gör kreditkontrollen på butikerna då detta inte tydligt framgår på sajten.
Det verkar vidare bara vara Pricerunner och Prisjakt som redovisar totala antalet butiker och orsaken är väl troligen att de har mycket fler butiker än någon av de andra: antingen baserat på att resurser saknas för att få in information få alla butiker eller att prisjämförelsesajten har gjort medvetna val att inte ta med alla butiker utan endast betalande.
2007-03-02
Prisjakt lanserar Prisjägaren - en unik funktion för att hitta pris och produktinformation
Funktionen kallas Prisjägaren och innehåller även funktioner för att söka bland en butiks sortiment och samtidigt få lägsta priser hos Prisjakt samt att kunna kolla prisuppgifter på Prisjakt oavsett vilken webbsida du befinner dig på. Det sistnämnda gör man genom att markera produktnamnet man har hittat på en webbsida, högerklicka och välja "sök på Prisjakt efter.."
Prisjägaren öppnas då automatiskt och visar lägsta priset på produkten som har markerats.
Länk till Prisjakts sida om Prisjägaren hittar du här.
2007-02-28
Bokrean är igång - hur bra är prisjämförelsetjänsterna?
Svinalängorna av Susanna Alakoski
Pris enligt SD: 69 kronor (Åhléns)
Resultat:
På Prisjakt hittar jag tre varianter av denna bok: CDbok för 178 kronor ,pocketbok för 35 kronor och inbunden bok för 73 kronor.
Pricerunner listar först tre olika ISBN nummer men man kan inte se priset utan får klicka på knappen "se priser" på respektive bok för att få reda på priserna. Det billigaste priset är 69 kronor för inbunden och 35 kronor för pocket.
Kelkoo: Tar lång tid att söka och resultatet är inte grupperat per ISBN utan bara en listning utav böcker vilket innebär att det är svårt att hitta det billigaste priset. Det billigaste priset är 35 kronor.
Compricer listar tre olika ISBN nummer men man kan inte se priset utan får klicka på knappen "Till prisjämförelse" för att få se priset.
Det billigaste priset för inbunden är 71 kronor och 35 kronor för pocket.
Smarto: Böcker saknas som kategori.
Dittpris:Ingen träff på denna titel
Libers Världsatlas
Pris enligt SD: 79 kronor (Akademibokhandeln)
Resultat:
På Prisjakt hittar jag sex olika världsatlas när jag söker på denna titel. Går inte att avgöra vilken världsatlas som är den som Akademibokhandeln men om vi utgår ifrån att det är 2006 års upplaga så är det lägsta priset på Prisjakt 221 kronor.
Pricerunner: Ingen bok hittas på detta sökbegrepp
Kelkoo: 21 träffar. Det billigaste priset är 221 kronor.
På Compricer får jag nio träffar varav sex stycken har namn som angivet. Om jag anger samma bok som ovan för Prisjakt så är lägsta priset 220 kronor.
Smarto: Böcker saknas som kategori.
Dittpris:Ingen träff på denna titel
Ett barn blir till av Lennart Nilsson
Pris enligt SD: 99 kronor (Ica Maxi)
Resultat:
Prisjakt hittar två inbundna varianter av denna bok. Den billigaste kostar 109 kronor.
Pricerunner ger åtta träffar varav tre är direkta träffar. Av dessa tre är två dubbletter som har skillnader i ISBN (9 siffror eller 13). Den billigaste av de två unika träffar som fanns är 119 kronor.
Kelkoo: 16 pristräffar. Den billigaste kostar 109 kronor.
Compricer ger 11 träffar varav 2 är relevanta. Den billigaste kostar 115 kronor.
Smarto: Böcker saknas som kategori.
Dittpris: Två träffar på denna titel och pris visas direkt. Billigaste (och enda) priset är 126 kronor.
Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson
Pris enligt SD: 59 kronor (Bokia)
Resultat:
Prisjakt hittar 5 varianter av denna bok i olika format. Den billigaste kostar 49 kronor.
Pricerunner hittar 4 varianter av denna bok. Den billigaste kostar 49 kronor.
Kelkoo: 20 priser varav den billigaste är 38 kronor.
Compricer ger 10 träffar varav 5 är relevanta. Den billigaste kostar 38 kronor.
Smarto: Böcker saknas som kategori.
Dittpris:Ingen träff på denna titel
Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson
Pris enligt SD: 59 kronor (Bokia)
Resultat:
Prisjakt hittar 4 varianter av denna bok i olika format. Den billigaste kostar 49 kronor.
Pricerunner hittar 8 priser på denna bok varav 4 dubletter som har det gamla ISBN numret.
Den billigaste kostar 49 kronor.
Kelkoo: 20 pristräffar varav några är icke relevanta. Billigaste pris är 49 kronor.
Compricer ger 10 träffar varav 4 är relevanta. Av dessa fyra är en dublett. Den billigaste kostar 49 kronor.
Smarto: Böcker saknas som kategori.
Dittpris: Hittar ett pris som är 189 kronor.
Ninas resa av Lena Einhorn,
Pris enligt SD: 69 kronor första dagen, därefter 89 kronor (Ugglan)
Resultat:
Prisjakt hittar 3 varianter av denna bok i olika format. Den billigaste kostar 35 kronor i pocketformat och som inbunden kostar den 69 kronor.
Pricerunner hittar 10 träffar varav 6 är rätt bok och av dessa 6 är 3 dubletter. Lägsta pris är 39 kronor.
Kelkoo: 18 pristräffar varav en del inte är relevanta. Lägsta pris är 35 kronor.
Compricer ger 10 träffar varav 3 är relevanta. Pocket kostar 36 kronor och inbunden kostar 69 kronor.
Smarto: Böcker saknas som kategori.
Dittpris: 3 varianter. Den billigaste pocket kostar 38 kronor och den billigaste inbundna kostar 161 kronor.
Den vita borgen av Orhan Pamuk (pocket)
Pris enligt SD: 25 kronor
Resultat:
Enligt vad jag kan se så är denna bok status "definitivt slut"(dvs måste tryckas i ny upplaga) och det är endast Compricer och Kelkoo som har den med. Därför jämför jag ej priset på denna utan på den inbundna varianten.
Prisjakt hittar ett pris på denna bok som inbunden ej som pocket. Priset är 135 kronor.
Pricerunner hittar två priser varav en dublett. Lägsta priset är 138 kronor.
Kelkoo: 39 träffar varav 4 är relevanta. Det billigaste inbundna priset är 135 kronor.
Compricer ger 10 träffar varav 2 är relevanta. Inbunden kostar 138 kronor.
Smarto: Böcker saknas som kategori.
Dittpris: Har endast pocketvarianten från en butik.
Sammanfattningsvis:
Fysiska butiker har väldiga lockpriser på enskilda titlar där inte prisjämförelsesajterna hänger med. Totalt sett så ser det dock rätt jämt ut om man väljer att handla på nätet eller i fysisk butik. Skillnaden är ju framförallt att du inte behöver jaga runt bland flera fysiska butiker när du handlar på nätet utan rent principiellt så tror jag att det är så att skall du handla alla böcker av en butik så hittar du ett bättre paketpris på nätet än hos någon enskild fysisk butik.
En av prisjämförelsesajterna saknar böcker som kategori, Smarto.
Två av prisjämförelsesajterna jobbar med lägsta pris på bok innan prislistningen och det är Prisjakt och Dittpris. Dittpris saknar dock många böcker och verkar inte färdig med sin tjänst.
Flera av prisjämförelsesajterna listar flera olika format och inbindningar på sina böcker. På flera sajter är det dock svårt att se detta utan att klicka på respektive unikt ISBN nummer.
Rent prisresultat mässigt så är Prisjakt, Pricerunner och Compricer relativt likvärdiga. Därefter kommer nog Kelkoo som inte enligt mig gör det enkelt för en besökare att hitta det bästa priset på den bok man söker.
2007-02-26
Jämförelse funktionalitet del 2 - Produkt och egenskaps information
Del 2 i min serie om funktionalitet hos olika prisjämförelse sajter handlar om produkt information och egenskaper.
Här skiljer de olika prisjämförelse sajterna rejält både i omfattning, kvalitet och funktionalitet.
Jag tänkte titta på detta ur lite olika perspektiv:
Antal egenskaper
Om jag utgår från Pricerunners tio i topp lista som jag använde i ett tidigare inlägg så finns det fem typer av produkter bland dessa: mobiltelefoner, bärbara datorer, TV, spelkonsoler och digital kameror. Jag tänkte utgå från dessa fem för att se hur de olika prisjämförelsesajterna jobbar med egenskaper.
Mobiltelefoner:
När det gäller mobiltelefoner så har de flesta av prisjämförelsesajterna relativt många egenskaper. En del av de egenskaper som finns är dock tveksamma att ha med som egenskaper om syftet är att kunna särskilja olika produkter. T ex så har Smarto, Kelkoo och Dittpris med SMS som egenskap. Jag vet inte om det finns någon telefon idag som inte kan skicka SMS...
Speciellt Smarto utmärker sig att ha egenskaper som ingen annan har t ex: navigeringsknapp för telefon, samtal väntar, samtalsparkering, vidarekoppling osv. Det verkar som att övriga prisjämförelse sajter tar dessa egenskaper för självklara och inte har med dom som egenskaper.
Smarto har flest attribut tätt följt av Prisjakt.
Bärbara datorer:
Prisjakt står i en klass för sig och har 40 egenskapsattribut medans närmsta konkurrenterna Pricerunner och Dittpris har 25 stycken.
TV (plasma):
Prisjakt har flest attribut. 40 stycken som skall jämföras med närmsta konkurrent Compricer som har 31. Det som är intressant är att Compricer bara till för halvår sedan var partner till Prisjakt och fick data från Prisjakt. Har kanske lärt sig en del?
Spelkonsoler:
När det gäller Spelkonsoler är Prisjakt helt outstanding i antalet egenskaper och har cirka 3 gånger så många som närmsta konkurrent Pricerunner. 3 av prisjämförelse sajterna: Compricer, Smarto och Dittpris saknar egenskaper helt och håller.
Digitalkameror (systemkameror):
Pricerunner har klart flest egenskapsattribut, 44 mot närmsta konkurrenten Prisjakt som har 29.
Sammanfattningsvis så kan man se att det skiljer sig mycket åt i både antal egenskaper samt i kvalitet på ifyllda egenskaper. Det skiljer också i sättet att arbeta med egenskaper. Vissa av sajterna anger t ex bredd, djup och höjd som tre egenskaper medan andra anger det som en egenskap.
De sajter som är mest kompletta i sitt arbete med egenskaper är Prisjakt och Pricerunner. Smarto har många egenskapsattribut på mobiltelefoner men flera av dessa är enligt mig meningslösa attribut då dom gäller för samtliga produkter dvs inget sätt att använda för att kunna jämföra telefoner. (Kommentera gärna om ni tycker att jag har fel!) Minst antal egenskapsattribut har Kelkoo och därefter Compricer. Compricer har dock inte datorer som egen kategori vilket gör att deras antal attribut dras ner.
Filtrering
Filtrering innebär att man kan välja ut produkter utifrån egenskaperna för att få fram en begränsad lista över aktuella produkter för att underlätta mitt köp av rätt produkt.
Hur går det då att filtrera produkter på de olika prisjämförelse sajterna?
Prisjakt är unika på det sättet att det går att filtrera på samtliga egenskaper. Med Pricerunner, Compricer och Smarto går det att filtrera på vissa egenskaper medans det på Kelkoo och Dittpris inte går att filtrera på egenskaper.
Prisjakt har omvittnat flest funktioner bland prisjämförelsesajterna och det visar sig också med avseende på filtrering då man förutom att markera vilka egenskaper man vill filtrera utifrån även kan visa dessa egenskaper i listningen av resultatet. Denna funktion har ingen annan sajt.
Några andra aspekter att tänka på när det gäller produkt och egenskaps information.
Produkter som inte finns. Vissa av prisjämförelse sajterna har valt att visa produkter som inte har ett lågt pris i internetbutiken, men har noll i lagersaldo. Kunden hänvisas då till fysiska butiker där priset ofta är högre. Dvs prisjämförelsesajten listar ett pris som inte finns. Undersök gärna detta själv och kommentera detta inlägg med vad ni finner!
Rättning av egenskaper. Prisjakt, Pricerunner och Smarto erbjuder besökarna att komma in med förslag på rättningar av egenskaper. I Pricerunners och Smartos fall så görs detta i form av ett allmänt formulär där man kan skriva vad som skall rättas. Prisjakt går ett steg längre och låter registrerade medlemmar rätta egenskaper direkt i egenskapslistan.
Produktvarianter. När det gäller produktvarianter(t ex olika färg, paketeringar mer tillbehör osv) så har de olika prisjämförelsesajterna valt lite olika angreppssätt.
Prisjakt har valt att markera dessa varianter med ett blått kryss jämte priset. Sätter man pekaren på krysset så visas varianterna. Sättet Prisjakt har valt att göra det på kan göra det lite svårt att hitta t ex en produkt av en viss färg då man inte kan sortera på färg.
Pricerunner har valt att lista dessa varianter som olika produkter. Dvs söker man på EOS400d så får man en mycket längre produktlistning hos Pricerunner än hos Prisjakt. Detsamma gäller t ex olika färger på produkterna.
Kelkoo jobbar med ungefär samma princip som Pricerunner.
Compricer verkar inte ha med så många varianter av produkterna, dvs man kan inte hitta lika mycket olika produktvarianter här som hos de andra sajterna.
Smarto jobbar ungefär med samma princip som Pricerunner.
Dittpris har valt att i produktlistningarna lista huvudprodukten och sedan kan man filtrera prislistningen på t ex lins och bruksanvisning. Verkar vara ett bra sätt att göra det på.
Sammanfattningsvis så ser vi att det finns ett antal saker man skall ta hänsyn till när man jämför produkter hos de olika prisjämförelsesajterna:
- Kan jag filtrera produkter utifrån de egenskaper som jag vill?
- Finns de egenskaper jag är intresserad av med för produkten?
- Går det att filtrera prislistningen utifrån de krav jag har?
- Lista produkter som inte finns vilket gör att jag kan blir lurad att köpa en annan produkt?
- Hur hanteras produktvarianter och listas de överhuvudtaget på den prisjämförelsesajt jag använder?
Nyhet - Jello AB lägger bud på Smarto.se
För mer information: http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/132814
Lite kuriosa: Gå till www.jello.se och välj prisjämförelse. Snacka om partnerbyte....
2007-02-20
Jämförelse funktionalitet del 1 - Pris och lager information
Det första området jag tänkte belysa är pris och lager informationen som vi finner på de olika prisjämförelse sajterna.
Olika prisjämförelsesajter har olika strategier för hur man man jobbar.
Står alltid billigaste butiken överst i prislistningen?
Hos Pricerunner beror det på vilken kategori vi pratar om. När det gäller t ex deras populäraste TV just nu: Sony Bravia KDL-40W2000 så är grundinställningen att priset sorteras efter pris inkl frakt. Detta låter ju som en bra idé men har en del brister. Om Pricerunner saknar frakter från vissa butiker så listas dessa längst ner sorterat efter exkl frakt priset. Vilket innebär att en butik som inte har uppgett sitt fraktpris till Pricerunner eller jobbar med viktbaserade frakter kommer långt ner på Pricerunners listning. För fritext kategorier gäller en annan princip där grundsorteringen är baserad på produktens popularitet. Varför Pricerunner har valt just popularitet vet jag inte men eftersom fritextkategorierna är uppbyggda som dom är (se tidigare inlägg) så går det ju inte att sortera på pris på ett vettigt sätt.
Hos Prisjakt har man valt att sortera efter pris exkl frakt som standard. Enligt Prisjakts egen info sida så beror detta val på att det är svårt att göra en rättvis prisjämförelse om man inkluderar frakt då olika butiker räknar ut frakten på olika sätt: baserat på produktens pris, baserat på orderns storlek, baserat på produktens vikt osv. Man kan även på Prisjakt sortera efter olika kolumner.
Hos Kelkoo så förstår jag inte riktigt den ursprungliga sorteringen då priserna kommer i huller om buller och man måste trycka på kolumnen pris för att sortera efter exklusive frakt och total pris för att sortera inklusive frakt.
Hos Compricer listas priserna inklusive frakt och frakten specas i en separat kolumn.
Hos Smarto går det att köpa sig första platsen oavsett vilket pris man har på produkten. Detta markeras med ett rött "annons" uppe vid länken till butiken. Därefter så sorteras priserna exklusive frakt och här listas inte priserna med frakt.
Hos Dittpris listas priserna exklusive frakt och frakten och total pris specas i separata kolumner.
Lager och leveranstid
För konsumenten så är det ju inte bara pris som räknas. Vi är ju säkert beredda att betala lite mer om varan finns i lager eller om jag vet vilken leveranstid en vara har hos en viss butik. Jag valde en produkt från min tidigare prisjämförelse test, Panasonic TH-42PV60.
Pricerunner visar lager och leveranstid i text och informationen verkar vara detaljerad och omfattande. Pricerunner uppger även om varan finns i eget lager eller i lager hos leverantör.
Prisjakt redovisar lager som en ikon (grön, gul eller röd) samt en mouse over effekt där man kan se leveranstiden.
Kelkoo visar inte lagerstatus utan endast leveranstid men denna information verkar vara relativt komplett.
Compricer redovisar inte lagerstatus eller leveranstid i sin prislistning.
Smarto har en lagerstatus som kan vara: i lager, beställningsvara eller uppgift saknas.
Ditt pris har en symbol grön eller röd om varan finns på lager men saknar information om när varan är åter på lager om det är en inleverans på gång.
Några andra dimensioner som man kan vara intressanta när det gäller pris information:
Priser per butik:
Pricerunner listar priser per butik och per kategori.
Prisjakt listar priser per butik och per kategori men även att man kan se vilka priser som butiken är billigast på. Man kan även i en lista över butiker hur stor andel av butikens priser som man är billigast på.
Vidare så har Prisjakt en funktion, Prisfighten, där man kan jämföra olika butikers sortiment för att se vilken av de två butikerna som har de lägsta priserna. Mer en rolig grej än speciellt användbart.
Kelkoo saknar en sammanställning av vilka produkter en butik säljer däremot så har man en sammanställning över vilka "erbjudanden" som en butik har. Ett erbjudande verkar vara en köpt annonsplats vilken gör att det är mer naturligt att klicka på "erbjudande" knappen än på "prisjämförelse" knappen.
Compricer saknar en sammanställning av vilka produkter en butik säljer.
Smarto saknar en sammanställning av vilka produkter en butik säljer.
Ditt pris saknar en sammanställning av vilka produkter en butik säljer.
Prishistorik
Vad jag kan se så är det enbart Prisjakt som kan leverera denna information till besökarna, dvs visa hur priset för en produkt har förändrats över tiden.
Hur ofta hämtas pris informationen från butikerna?
Här saknas det information från prisjämförelse sajterna då detta säkert anses som en konkurrensfaktor. Det har dock varit en del diskussion om detta då Siba gjorde en pressrelease om att dom har beslutat att inte synas längre på Pricerunner: (http://what.se/article.asp?id=4907)
Pricerunner(klartext) och Prisjakt(mouseover effekt på priset) är de enda sajter som redovisar när alla priser är hämtade för respektive produkt.
Övriga redovisar ingen information om detta.
Listas priser från fysiska butiker?
Pricerunner har historiskt gjort mycket marknadsföring kring detta men frågan är hur viktigt det är? Om vi tar TVn ovan som exempel så finns Siba Barkarby med i prislistningen men priset är inte uppdaterat sedan en vecka tillbaka och med tanke på att nästan alla andra priser i prislistningen har uppdaterats dagligen så är ju frågan vad en sådan jämförelse har för intresse? Vidare så är ju antalet fysiska butiker som är med väldigt litet och dessutom centrerat till Stockholm (har inte sett någon annan stad) så dessa referenspriser blir rätt ihåliga.
Jämförelse funktionalitet
Jag tänkte nu under en tid gå igenom lite olika funktionalitetaspekter som man kan använda för att utvärera olika prisjämförelse sajter.
2007-02-15
Vilken prisjämförelsesajt hittar de lägsta priserna?
I artikeln jämförde dom 10 produkter för att se vilken prisjämförelsesajt som levererade det bästa resultatet.
Jag tänkte nu redovisa en liknande test som jag har gjort.
Förutsättningar:
Eftersom Pricerunner är Sveriges största och mest välkända prisjämförelsesajt så valde jag de 10 första produkterna på deras topplista (http://se.pricerunner.com/auto/top50.html).
Sedan jämförde jag priser för dessa produkter, korrekthet i dessa priser (dvs att det inte var en felaktig produkt), antal butiker (definierade som svenska butiker) som respektive prisjämförelsesajt listade för denna produkt.
Priserna är hämtade från sajterna publiceringsdagen av detta inlägg.
(Prisjämförelsesajt: antal butiker, lägsta pris)
Om prisjämförelsesajten är i fetstil så är det butiken som har lägst pris.
1. Mobiltelefon: Sony Ericsson K800i
Pricerunner: 85, 3049 kronor
Prisjakt: 91, 3049 kronor
Kelkoo: 12, 3168 kronor
Compricer: 17, 3159 kronor
Smarto: 20, 3069 kronor
Dittpris: 29, 3185 kronor
2. Mobiltelefon: Sony Ericsson W810i
Pricerunner: 80, 2242 kronor
Prisjakt: 87, 2242 kronor
Kelkoo: 11, 2529kronor
Compricer: 21, 2242 kronor
Smarto: 20, 2251 kronor
Dittpris: 29, 2320 kronor (99 kronor står som billigaste men detta är ett felsorterat pris)
3. Bärbar dator: HP NX6310 Celeron M 1.73GHz / 512MB / 40GB / TFT15 / DVDRW / WinXP Home
Pricerunner: 20, 4 295 kronor
Prisjakt: 32, 4 295 kronor
Kelkoo: 5, 5 278 kronor (bara erbjudanden ingen prisjämförelse vad jag kan se)
Compricer: har ej datorer
Smarto: 8, 5 349 kronor
Dittpris: 9, 4 995 kronor
4. TV: Panasonic TH-42PV60E
Pricerunner: 57, 13 190 kronor
Prisjakt: 69, 13 190 kronor
Kelkoo: 9, 13 619 kronor
Compricer: 10, 13 580 kronor
Smarto: 10, 13 580 kronor
Dittpris: 12, 13 590 kronor
5. Spelkonsol: Nintendo Wii
Pricerunner: 17, 2 690 kronor
Prisjakt: 23, 2 690 kronor
Kelkoo: 3, 2 695 kronor
Compricer: 8, 2 690 kronor
Smarto: 6, 2 695 kronor
Dittpris: 7, 2 695 kronor
6. Mobiltelefon: Sony Ericsson W850i
Pricerunner: 78, 3 100 kronor
Prisjakt: 81, 2 730 kronor
Kelkoo: 13, 3 495 kronor
Compricer: 18, 3 131 kronor
Smarto: 11, 3 270 kronor
Dittpris: 25, 3 110 kronor
7. Bärbar dator: HP NX7300 Celeron M 1.73GHz / 512MB / 80GB / TFT15.4 / DVDRW / WinXP Home
Pricerunner: 5, 4 995 kronor
Prisjakt: 10, 4 995 kronor
Kelkoo: 3, 5 495 kronor
Compricer: har ej datorer
Smarto: 1, 4 995 kronor
Dittpris: produkten saknas
8. Digital kamera: Canon EOS 400D Black + 18-55mm Lens Kit
Pricerunner: 64, 6 890 kronor
Prisjakt: 84, 6 890 kronor
Kelkoo: 3, 7 518 kronor
Compricer: 11, 7 289 kronor
Smarto: 16, 7 178 kronor
Dittpris: 20, 6 990 kronor
9: TV: Samsung LE40S71
Pricerunner:41, 11 389 kronor
Prisjakt: 44, 11 389 kronor
Kelkoo: 8, 13 495 kronor
Compricer: 5, 11 389 kronor
Smarto: 6, 11 790 kronor
Dittpris: 20, 11 990 kronor
10. TV: Samsung LE-32R32B
Pricerunner: 12, 6 890 kronor
Prisjakt: 10, 6 890kronor
Kelkoo: 3, 6 890 kronor
Compricer: 3, 6 890 kronor
Smarto: 1, 8 995 kronor
Dittpris: 5, 6 890 kronor
Billigast pris i hur många fall:
Prisjakt: 10 av 10
Pricerunner: 9 av 10
Compricer: 4 av 10
Kelkoo: 1 av 10
Smarto: 1 av 10
Dittpris: 1 av 10
Antal hittade priser totalt:
Prisjakt: 531 prisuppgifter
Pricerunner: 449 prisuppgifter
Dittpris: 156 prisuppgifter
Smarto: 101 prisuppgifter
Compricer: 93 prisuppgifter
Kelkoo: 70 prisuppgifter
Skillnad mellan totala lägsta pris och totala högsta pris är 8 015 kronor.
Sammanfattningsvis så visar denna studie att Prisjakt och Pricerunner står i en klass för sig själva även om Compricer också har ett OK resultat med tanke på att dom inte har datorer som en kategori.
Vidare så visar prisjämförelsen att på vissa produkter är prisskillnaderna relativt små men totalt sett om man hade köpt alla produkter så finns det pengar att tjäna genom att använda en bra prisjämförelsesajt.
Vilken prisjämförelse sajt är störst i Sverige?
Antal unika besökare
Om vi tittar på denna parameter så är Pricerunner störst om vi använder KIA index som bedömningsverktyg. KIA publiceras av Sveriges Annonsörer och redovisar antal unika besökare per vecka. Alla prisjämförelse sajter finns inte med i detta index utan de enda som jag har kunnat finna är Pricerunner, Prisjakt och Compricer i storleksordning.
Om vi använder Alexa som är ett mer trubbigt och ej lika tillförlitligt verktyg men som iallafall ger en indikation så är Pricerunner störst, därefter Prisjakt, Compricer och Kelkoo ungefär lika stora, därefter Smarto och därefter Dittpris.
Att notera är att Kelkoo har fått ett betydligt avbräck i samband med att samarbetet med MSN förändrades (Pricerunner ersatte) och att vi får se vilken utveckling Dittpris kommer göra med sin nya design.
Antal butiker
Baserat på att de olika prisjämförelse sajterna har lite olika filosofi kring vilka butiker man visar så är det två prisjämförelse siter som står i särklass här: Pricerunner och Prisjakt.
Min känsla är att Prisjakt nog har fler butiker för de kategorier som man har men i och med att man har färre kategorier så kan det totala antalet butiker vara ungefär lika.
Antal priser
Min bedömning är samma som för antalet butiker, Prisjakt har fler priser än Pricerunner för de produktkategorier dom har men kanske inte totalt.
Antal produkter
Baserat på antalet kategorier så borde Pricerunner ha flest produkter. I t ex Hifi&hembio så har Prisjakt dock fler produkter och underkategorier.
Antal egenskaper
Här uppfattar jag det som att Prisjakt har flest egenskaper.
Sammanfattningsvis så är Pricerunner klart störst om man ser till antal unika besökare men om man ser till andra parametrar och även skulle dela antalet besökare/produkter per kategori så ligger Prisjakt bra till.
2007-02-14
Dittpris lanserar ny fräsch design
Vidare har man lagt till mycket snygga grafer för t ex populäraste kategorier och mest besökta butiker.
Grundtänket är dock det samma: endast betalande butiker finns med.
Visst är det viktigt att ha ett snyggt gränssnitt för sin tjänst men jag har ingen uppfattning ännu om Dittpris även har utökat och kompletterat med egenskaper, fler butiker, pris och fler produkter. Vissa stickprov visade inte på att det fanns några stora uppdateringar inom dessa områden och det kommer konsumenterna att genomskåda förr eller senare. Är inte informationsinnehållet så komplett och riktigt som möjligt spelar det ingen roll hur snygg tjänsten är.
Sammanfattningsvis är det dock ett snyggt "facelift".
2007-02-05
Vad innebär en fritextkategori för en prisjämförelse?
"Vissa kategorier är s.k. fritextkategorier. Dessa kategorier ska mer ses som och användas för produktjämförelser än för prisjämförelser då de skiljer sig från våra traditionella kategorier (som t.ex. TV och vitvaror)."
Detta innebär att det är lite svårt att jämföra antal kategorier på olika prisjämförelse siter, t ex har Pricerunner väldigt många kategorier vilket är imponerande vid en första anblick men när du går in och tittar på det i detalj så blir det lite konstigt att lista dessa kategorier på samma nivå som de riktiga prisjämförelse kategorierna.
Några exempel (lägg speciellt märke till länk namnet):
Damjeans: http://se.pricerunner.com... ..freetext?a_type=jeans
Svart toner:
http://se.pricerunner.com..... /ink-toner/freetext?a_colour=black
Genom att jobba med denna typ av kategorier så luras ju konsumenten vid en först anblick att tro att det finns prisjämförelser på dessa produkter men på en särskild informations sida så står det:
"Priserna kan inte jämföras på samma sätt då produkterna i allmänhet inte är identiska (t.ex. säljs bara Josefssons kläder via deras egna kanaler, liksom Clas Ohlssons borrmaskiner). Listningen baseras därför på hur många klick en produkt får dels på den ersättning vi får från butiken. Använd filterfunktionen för att förfina din sökning och sorteringsfunktionen (som finns ovanför prislistningen) om du vill ändra sorteringen, t.ex. sortera på pris eller pris inklusive frakt."
En annan skillnad på dessa butiker är att endast betalande butiker får vara med på fritext kategorierna, dvs du som konsument ser inte alla priser som finns för dessa produkter!
Observera att jag bara har tagit Pricerunner som ett exempel. Kelkoo har en liknade problematik med den skillnaden att dom inte gör någon hemlighet av att dom bara har med betalande butiker.
Prisjakt har också en fritext kategori men har valt att kalla denna för Prisjakt Expert och där kan man söka på alla produkter som inte är inlagd i riktiga prisjämförelser kategorier och även icke betalande butiker finns med. Ett lite annorlunda, och ärligare upplägg, kan jag tycka men å andra sidan gör det svårare för mig som konsument att hitta rätt produkter i en väldigt stor datamängd.
Vilka prisjämförelser finns det?
En bra sammanställning är Emerge: http://www.emerge.se/2006/11/02/prisjamforelse-pa-natet/
Här finner ni en översyn på vilka prisjämförelser som finns i Sverige även om det saknas några.