2007-03-13

Jämförelse funktionalitet 3 - Butiksinformation

En viktig sak att tänka på vid köp via nätet är att den butik jag handlar av är en trovärdig leverantör och att jag kan lita på att butiken håller vad den lovar och att den leverar varorna som jag har beställt.

Hur gör då de olika prisjämförelsesajterna butiksinformation tillgänglig för besökarna:
  • Visar prisjämförelsesajten kontaktinformation till butiken?
  • Visar prisjämförelsesajten kreditupplysningsinformation om butikerna? Hur görs denna kreditvärdering?
  • Kan jag se omdömen om butikerna och vad är dessa omdömen baserade på?
  • Kan jag se en lista över samtliga butiker och vilka som är betalande eller inte?
  • Kan jag klicka mig vidare även till butiker som inte är betalande?
  • Kan jag tydligt se vilka butiker som är svenska?
  • Kan jag se utländska butiker och vilken typ av support dom erbjuder mig som svensk kund (svensktalande kundtjänst/support)

Pricerunner:
Pricerunner har en företagsprofil för varje butik som kan inkludera följande information:
adress, telefonnummer, faxnummer, antal fysiska butiker, hantering av öppet köp, betalningsmöjligheter, leveranssätt, garanti och öppet köp information, medlemskort/medlemskrav, köp på avbetalning, fraktkostnad, lägsta pris garanti.

Jag hittar ingen förklaring vad dessa begrepp står för.

Pricerunner har en sida som kallas för "Pricerunners svarta lista". Denna är uppdelad i två sektioner, dels själva svarta listan, där företag som har gått i konkurs, som enligt Pricerunner har allvarliga finansiella problem eller är misstänkta blufföretag. Jag hittar ingen information om hur Pricerunner avgör vilka företag som har finansiella problem.

Den andra delen kallas "Observationslistan". Dessa företag listas på Pricerunner men Pricerunner varnar för dom av olika anledningar: finansiella problem, återförsäljaren har inte följt rekommendationer i Allmänna Reklamations Nämnden, Pricerunner har inte lyckats komma i kontakt med butiken, butiken använder sig systematiskt av oseriösa metoder.

Informationen på denna lista syns enbart på denna sida och inte i prislistningarna.

Pricerunner har ett imponerande antal omdömen(kallas recensioner) för butikerna. Mycket beroende på en snygg lösning där man samarbetar med butikerna i samband med köp i butikerna då konsumenten får ett e-postmeddelande med några frågor kring hur nöjd kunden är med sitt köp. Detta har gett Pricerunner överlägset flest butiksomdömen.

Pricerunner har ett tydligt meny alternativ som heter "Hitta din butik". På denna sida kan man sedan klicka på en kategori för att se vilka butiker som säljer varor i denna kategori, både betalande och icke betalande. Grundsorteringen är först betalande och därefter icke betalande. Dvs inte i bokstavsordning.

Det går inte att klicka sig vidare till icke betalande butiker men däremot så finns det möjlighet att kopiera webbadressen och på det sättet klippa in i ett nytt webbläsarfönster.

I grundlistningen över priser så listar Pricerunner butiker som antingen är svenska eller som är "Utländsk återförsäljare inom EU". Det senare definieras på en specifik sida: http://se.pricerunner.com/inomEU.html.

Dessutom så har Pricerunner internationella priser (flest av prisjämförelsesajterna vad jag kan se) som redovisas både i svenska kronor samt i lokal valuta (oftast Euro eller Pund)

Det verkar dock inte finns någon information om butiken erbjuder svensktalande kundtjänst eller support.

Prisjakt:
Prisjakt har en lite magrare profil på butiken än vad Pricerunner har. Man kan se om butiken är svensk eller inom EU, om butiken erbjuder telefonsupport och installationsupport. Vidare kan man se om butiken har fysiska butiker men inte hur många.

Prisjakt har valt en lite annorlunda väg när det gäller att visa butikernas finansiella status och samarbetar med ett externt företag, Business Check. Prisjakt redovisar företag som har ett skuldsaldo hos kronofogden som är större än 10 000 kronor, dvs Prisjakt gör ingen egen kreditbedömning.

Informationen om skuldsaldot syns även i prislistningarna vilket gör det tydligt för konsumenten.

Vidare så kan man hitta vilka företag som har gått i konkurs etc motsvarande som man kan se hos Pricerunner.

Prisjakt har betydligt färre omdömen på butiker än Pricerunner och de omdömen som finns kan inte garanteras att de är lämnade i samband med ett köp.

Prisjakt har ett meny alternativ som heter butiker/butikslista och här listas alla butiker i bokstavsordning rakt upp och ner. På listan kan man även se total omdöme för butiken alternativt skuldsaldo hos kronofogden. Vidare så kan man söka på butiksnamn i Prisjakts sökfunktion.

Prisjakt har ingen listning av butiker per kategori.

Det går att klicka sig vidare till icke betalande butiker via informationssidan om butiken.

I grundlistningen över priser så listar Prisjakt butiker som finns i Sverige och de EES butiker som uppfyller krav på svensk webbsida, svensktalande support och svenska priser.

Prisjakt har precis som Pricerunner en specifik funktion för inkluderande av utländska butiker men Prisjakt har enbart med europeiska butiker (dock färre).

Kelkoo:
Kelkoo har en butiksinformationsida som innehåller följande information: kontakt information (adress och telefon), betalningssätt och vilka säkerhetsfunktioner som är implementerade i butiken. Informationen verkar inte vara speciellt komplett baserat på några stickprov jag gjorde

Kelkoo verkar inte redovisa någon kreditbedömning på sina listade butiker.

Kelkoo har butiksomdömen på butiker men det verkar vara väldigt få omdömen: Exempel
Inwarehouse: 3 omdömen (vilket skall jämföras med Pricerunners över 4000 omdömen och Prisjakts 332 omdömen)

Kelkoo har ingen övergripande listning av butiker utan det enda sättet att se butiksinformationen är att klicka på en butik i en prislistning.

Kelkoo har ingen listning av butiker per kategori.

I grundlistningen över priser så verkar Kelkoo lista betalande butiker som finns i Sverige.

Compricer:
Compricer har en butiksinformationssida som kan nås via prislistningen. Man har utöver kontaktinformation även information om betalningssätt, avsändare och återköp. Butiksinformationen finns enbart för betalande butiker.

Compricer redovisar inte någon kreditvärdering på butikerna.

Compricer har relativt få omdömen (7 stycken på Inwarehouse)

Compricer listar inte butikerna i en separat butikslistning vad jag kan hitta.

Det går inte att klicka sig vidare till icke betalande butiker via informationssidan om butiken.

I grundlistningen över priser så listar Compricer endast butiker från Sverige och har ingen specifik funktion för listning av utländska butiker.

Smarto:
Smarto har inga butiksinformationssidor som jag kan h itta.

Smarto redovisar inte någon kreditvärdering på butikerna.

Smarto har butiksomdömen men det går inte att se hur många som har satt omdömen för en butik eller huvudtaget hur man ger omdömen. Vad kommer dessa ifrån?

Smarto listar inte butikerna i en separat butikslistning vad jag kan hitta.

Det går inte att klicka sig vidare till icke betalande butiker.

I grundlistningen över priser så listar Smarto svenska butiker.


Ditt Pris:
Dittpris har en butiksinformationssida som kan nås via prislistningen. Man har utöver kontaktinformation även information om betalningsmöjligheter, trygghet och beställning (säkerhet), samt leveranssätt.

Dittpris redovisar inte någon kreditvärdering på butikerna.

Dittpris har få butiksomdömen (1 styck på Inwarehouse)

Dittpris listar inte butikerna i en separat butikslistning vad jag kan hitta.

Dittpris listar samtliga priser i samma listning (utan att det tydligt framgår om det är en svensk butik eller en butik inom EES/EU)

Sammanfattning:
När det gäller butiksinformation så har Pricerunner den mest omfattande informationen om butiker. Vidare så har Pricerunner flest omdömen på butiker. Det som känns lite tveksamt är hur Pricerunner gör kreditkontrollen på butikerna då detta inte tydligt framgår på sajten.

Det verkar vidare bara vara Pricerunner och Prisjakt som redovisar totala antalet butiker och orsaken är väl troligen att de har mycket fler butiker än någon av de andra: antingen baserat på att resurser saknas för att få in information få alla butiker eller att prisjämförelsesajten har gjort medvetna val att inte ta med alla butiker utan endast betalande.

Inga kommentarer: