2007-02-28

Bokrean är igång - hur bra är prisjämförelsetjänsterna?

Bokrean är i full gång och hur bra är prisjämförelsetjänsterna på att hitta bästa pris. Jag har utgått från några av Svenska Dagbladets tips och valt att söka på titel för att se vad jag hittar på de olika prisjämförelse sajterna. Alla priser är exklusive frakt.

Svinalängorna av Susanna Alakoski
Pris enligt SD: 69 kronor (Åhléns)
Resultat:
På Prisjakt hittar jag tre varianter av denna bok: CDbok för 178 kronor ,pocketbok för 35 kronor och inbunden bok för 73 kronor.
Pricerunner listar först tre olika ISBN nummer men man kan inte se priset utan får klicka på knappen "se priser" på respektive bok för att få reda på priserna. Det billigaste priset är 69 kronor för inbunden och 35 kronor för pocket.
Kelkoo: Tar lång tid att söka och resultatet är inte grupperat per ISBN utan bara en listning utav böcker vilket innebär att det är svårt att hitta det billigaste priset. Det billigaste priset är 35 kronor.
Compricer listar tre olika ISBN nummer men man kan inte se priset utan får klicka på knappen "Till prisjämförelse" för att få se priset.
Det billigaste priset för inbunden är 71 kronor och 35 kronor för pocket.
Smarto: Böcker saknas som kategori.
Dittpris:Ingen träff på denna titel


Libers Världsatlas
Pris enligt SD: 79 kronor (Akademibokhandeln)
Resultat:
På Prisjakt hittar jag sex olika världsatlas när jag söker på denna titel. Går inte att avgöra vilken världsatlas som är den som Akademibokhandeln men om vi utgår ifrån att det är 2006 års upplaga så är det lägsta priset på Prisjakt 221 kronor.
Pricerunner: Ingen bok hittas på detta sökbegrepp
Kelkoo: 21 träffar. Det billigaste priset är 221 kronor.
På Compricer får jag nio träffar varav sex stycken har namn som angivet. Om jag anger samma bok som ovan för Prisjakt så är lägsta priset 220 kronor.
Smarto: Böcker saknas som kategori.
Dittpris:Ingen träff på denna titel

Ett barn blir till av Lennart Nilsson
Pris enligt SD: 99 kronor (Ica Maxi)
Resultat:
Prisjakt hittar två inbundna varianter av denna bok. Den billigaste kostar 109 kronor.
Pricerunner ger åtta träffar varav tre är direkta träffar. Av dessa tre är två dubbletter som har skillnader i ISBN (9 siffror eller 13). Den billigaste av de två unika träffar som fanns är 119 kronor.
Kelkoo: 16 pristräffar. Den billigaste kostar 109 kronor.
Compricer ger 11 träffar varav 2 är relevanta. Den billigaste kostar 115 kronor.
Smarto: Böcker saknas som kategori.
Dittpris: Två träffar på denna titel och pris visas direkt. Billigaste (och enda) priset är 126 kronor.

Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson
Pris enligt SD: 59 kronor (Bokia)
Resultat:
Prisjakt hittar 5 varianter av denna bok i olika format. Den billigaste kostar 49 kronor.
Pricerunner hittar 4 varianter av denna bok. Den billigaste kostar 49 kronor.
Kelkoo: 20 priser varav den billigaste är 38 kronor.
Compricer ger 10 träffar varav 5 är relevanta. Den billigaste kostar 38 kronor.
Smarto: Böcker saknas som kategori.
Dittpris:Ingen träff på denna titel

Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson
Pris enligt SD: 59 kronor (Bokia)
Resultat:
Prisjakt hittar 4 varianter av denna bok i olika format. Den billigaste kostar 49 kronor.
Pricerunner hittar 8 priser på denna bok varav 4 dubletter som har det gamla ISBN numret.
Den billigaste kostar 49 kronor.
Kelkoo: 20 pristräffar varav några är icke relevanta. Billigaste pris är 49 kronor.
Compricer ger 10 träffar varav 4 är relevanta. Av dessa fyra är en dublett. Den billigaste kostar 49 kronor.
Smarto: Böcker saknas som kategori.
Dittpris: Hittar ett pris som är 189 kronor.

Ninas resa av Lena Einhorn,
Pris enligt SD: 69 kronor första dagen, därefter 89 kronor (Ugglan)
Resultat:
Prisjakt hittar 3 varianter av denna bok i olika format. Den billigaste kostar 35 kronor i pocketformat och som inbunden kostar den 69 kronor.
Pricerunner hittar 10 träffar varav 6 är rätt bok och av dessa 6 är 3 dubletter. Lägsta pris är 39 kronor.
Kelkoo: 18 pristräffar varav en del inte är relevanta. Lägsta pris är 35 kronor.
Compricer ger 10 träffar varav 3 är relevanta. Pocket kostar 36 kronor och inbunden kostar 69 kronor.
Smarto: Böcker saknas som kategori.
Dittpris: 3 varianter. Den billigaste pocket kostar 38 kronor och den billigaste inbundna kostar 161 kronor.

Den vita borgen av Orhan Pamuk (pocket)
Pris enligt SD: 25 kronor
Resultat:
Enligt vad jag kan se så är denna bok status "definitivt slut"(dvs måste tryckas i ny upplaga) och det är endast Compricer och Kelkoo som har den med. Därför jämför jag ej priset på denna utan på den inbundna varianten.
Prisjakt hittar ett pris på denna bok som inbunden ej som pocket. Priset är 135 kronor.
Pricerunner hittar två priser varav en dublett. Lägsta priset är 138 kronor.
Kelkoo: 39 träffar varav 4 är relevanta. Det billigaste inbundna priset är 135 kronor.
Compricer ger 10 träffar varav 2 är relevanta. Inbunden kostar 138 kronor.
Smarto: Böcker saknas som kategori.
Dittpris: Har endast pocketvarianten från en butik.

Sammanfattningsvis:
Fysiska butiker har väldiga lockpriser på enskilda titlar där inte prisjämförelsesajterna hänger med. Totalt sett så ser det dock rätt jämt ut om man väljer att handla på nätet eller i fysisk butik. Skillnaden är ju framförallt att du inte behöver jaga runt bland flera fysiska butiker när du handlar på nätet utan rent principiellt så tror jag att det är så att skall du handla alla böcker av en butik så hittar du ett bättre paketpris på nätet än hos någon enskild fysisk butik.

En av prisjämförelsesajterna saknar böcker som kategori, Smarto.

Två av prisjämförelsesajterna jobbar med lägsta pris på bok innan prislistningen och det är Prisjakt och Dittpris. Dittpris saknar dock många böcker och verkar inte färdig med sin tjänst.

Flera av prisjämförelsesajterna listar flera olika format och inbindningar på sina böcker. På flera sajter är det dock svårt att se detta utan att klicka på respektive unikt ISBN nummer.

Rent prisresultat mässigt så är Prisjakt, Pricerunner och Compricer relativt likvärdiga. Därefter kommer nog Kelkoo som inte enligt mig gör det enkelt för en besökare att hitta det bästa priset på den bok man söker.

2007-02-26

Jämförelse funktionalitet del 2 - Produkt och egenskaps information

Del 2 i min serie om funktionalitet hos olika prisjämförelse sajter handlar om produkt information och egenskaper.

Här skiljer de olika prisjämförelse sajterna rejält både i omfattning, kvalitet och funktionalitet.

Jag tänkte titta på detta ur lite olika perspektiv:


Antal egenskaper

Om jag utgår från Pricerunners tio i topp lista som jag använde i ett tidigare inlägg så finns det fem typer av produkter bland dessa: mobiltelefoner, bärbara datorer, TV, spelkonsoler och digital kameror. Jag tänkte utgå från dessa fem för att se hur de olika prisjämförelsesajterna jobbar med egenskaper.


Mobiltelefoner:
När det gäller mobiltelefoner så har de flesta av prisjämförelsesajterna relativt många egenskaper. En del av de egenskaper som finns är dock tveksamma att ha med som egenskaper om syftet är att kunna särskilja olika produkter. T ex så har Smarto, Kelkoo och Dittpris med SMS som egenskap. Jag vet inte om det finns någon telefon idag som inte kan skicka SMS...
Speciellt Smarto utmärker sig att ha egenskaper som ingen annan har t ex: navigeringsknapp för telefon, samtal väntar, samtalsparkering, vidarekoppling osv. Det verkar som att övriga prisjämförelse sajter tar dessa egenskaper för självklara och inte har med dom som egenskaper.
Smarto har flest attribut tätt följt av Prisjakt.

Bärbara datorer:
Prisjakt står i en klass för sig och har 40 egenskapsattribut medans närmsta konkurrenterna Pricerunner och Dittpris har 25 stycken.

TV (plasma):
Prisjakt har flest attribut. 40 stycken som skall jämföras med närmsta konkurrent Compricer som har 31. Det som är intressant är att Compricer bara till för halvår sedan var partner till Prisjakt och fick data från Prisjakt. Har kanske lärt sig en del?

Spelkonsoler:
När det gäller Spelkonsoler är Prisjakt helt outstanding i antalet egenskaper och har cirka 3 gånger så många som närmsta konkurrent Pricerunner. 3 av prisjämförelse sajterna: Compricer, Smarto och Dittpris saknar egenskaper helt och håller.

Digitalkameror (systemkameror):
Pricerunner har klart flest egenskapsattribut, 44 mot närmsta konkurrenten Prisjakt som har 29.

Sammanfattningsvis så kan man se att det skiljer sig mycket åt i både antal egenskaper samt i kvalitet på ifyllda egenskaper. Det skiljer också i sättet att arbeta med egenskaper. Vissa av sajterna anger t ex bredd, djup och höjd som tre egenskaper medan andra anger det som en egenskap.

De sajter som är mest kompletta i sitt arbete med egenskaper är Prisjakt och Pricerunner. Smarto har många egenskapsattribut på mobiltelefoner men flera av dessa är enligt mig meningslösa attribut då dom gäller för samtliga produkter dvs inget sätt att använda för att kunna jämföra telefoner. (Kommentera gärna om ni tycker att jag har fel!) Minst antal egenskapsattribut har Kelkoo och därefter Compricer. Compricer har dock inte datorer som egen kategori vilket gör att deras antal attribut dras ner.

Filtrering

Filtrering innebär att man kan välja ut produkter utifrån egenskaperna för att få fram en begränsad lista över aktuella produkter för att underlätta mitt köp av rätt produkt.

Hur går det då att filtrera produkter på de olika prisjämförelse sajterna?

Prisjakt är unika på det sättet att det går att filtrera på samtliga egenskaper. Med Pricerunner, Compricer och Smarto går det att filtrera på vissa egenskaper medans det på Kelkoo och Dittpris inte går att filtrera på egenskaper.


Prisjakt har omvittnat flest funktioner bland prisjämförelsesajterna och det visar sig också med avseende på filtrering då man förutom att markera vilka egenskaper man vill filtrera utifrån även kan visa dessa egenskaper i listningen av resultatet. Denna funktion har ingen annan sajt.


Några andra aspekter att tänka på när det gäller produkt och egenskaps information.


Produkter som inte finns. Vissa av prisjämförelse sajterna har valt att visa produkter som inte har ett lågt pris i internetbutiken, men har noll i lagersaldo. Kunden hänvisas då till fysiska butiker där priset ofta är högre. Dvs prisjämförelsesajten listar ett pris som inte finns. Undersök gärna detta själv och kommentera detta inlägg med vad ni finner!


Rättning av egenskaper. Prisjakt, Pricerunner och Smarto erbjuder besökarna att komma in med förslag på rättningar av egenskaper. I Pricerunners och Smartos fall så görs detta i form av ett allmänt formulär där man kan skriva vad som skall rättas. Prisjakt går ett steg längre och låter registrerade medlemmar rätta egenskaper direkt i egenskapslistan.


Produktvarianter. När det gäller produktvarianter(t ex olika färg, paketeringar mer tillbehör osv) så har de olika prisjämförelsesajterna valt lite olika angreppssätt.
Prisjakt har valt att markera dessa varianter med ett blått kryss jämte priset. Sätter man pekaren på krysset så visas varianterna. Sättet Prisjakt har valt att göra det på kan göra det lite svårt att hitta t ex en produkt av en viss färg då man inte kan sortera på färg.

Pricerunner har valt att lista dessa varianter som olika produkter. Dvs söker man på EOS400d så får man en mycket längre produktlistning hos Pricerunner än hos Prisjakt. Detsamma gäller t ex olika färger på produkterna.

Kelkoo jobbar med ungefär samma princip som Pricerunner.

Compricer verkar inte ha med så många varianter av produkterna, dvs man kan inte hitta lika mycket olika produktvarianter här som hos de andra sajterna.

Smarto jobbar ungefär med samma princip som Pricerunner.

Dittpris har valt att i produktlistningarna lista huvudprodukten och sedan kan man filtrera prislistningen på t ex lins och bruksanvisning. Verkar vara ett bra sätt att göra det på.

Sammanfattningsvis så ser vi att det finns ett antal saker man skall ta hänsyn till när man jämför produkter hos de olika prisjämförelsesajterna:
  • Kan jag filtrera produkter utifrån de egenskaper som jag vill?
  • Finns de egenskaper jag är intresserad av med för produkten?
  • Går det att filtrera prislistningen utifrån de krav jag har?
  • Lista produkter som inte finns vilket gör att jag kan blir lurad att köpa en annan produkt?
  • Hur hanteras produktvarianter och listas de överhuvudtaget på den prisjämförelsesajt jag använder?

Nyhet - Jello AB lägger bud på Smarto.se

Jello AB har lagt bud på prisjämförelsesiten Smarto.se och verksamheten kopplad till Prisdirekt Svenska AB . 85% av aktieägarna i Prisdirekt Svenska AB har accepterat budet, de resterande 15% kommer att kontaktas under dagen. Jello köper även de optionsrätter som Expressen och TV4 idag innehar på 40% av ägandet i Prisdirekt Svenska AB. Förvärvet innebär också att Jello fortsätter det samarbete som Smarto.se har haft med Expressen och TV4.

För mer information: http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/132814

Lite kuriosa: Gå till www.jello.se och välj prisjämförelse. Snacka om partnerbyte....

2007-02-20

Jämförelse funktionalitet del 1 - Pris och lager information

Det första området jag tänkte belysa är pris och lager informationen som vi finner på de olika prisjämförelse sajterna.


Olika prisjämförelsesajter har olika strategier för hur man man jobbar.

Står alltid billigaste butiken överst i prislistningen?

Hos Pricerunner beror det på vilken kategori vi pratar om. När det gäller t ex deras populäraste TV just nu: Sony Bravia KDL-40W2000 så är grundinställningen att priset sorteras efter pris inkl frakt. Detta låter ju som en bra idé men har en del brister. Om Pricerunner saknar frakter från vissa butiker så listas dessa längst ner sorterat efter exkl frakt priset. Vilket innebär att en butik som inte har uppgett sitt fraktpris till Pricerunner eller jobbar med viktbaserade frakter kommer långt ner på Pricerunners listning. För fritext kategorier gäller en annan princip där grundsorteringen är baserad på produktens popularitet. Varför Pricerunner har valt just popularitet vet jag inte men eftersom fritextkategorierna är uppbyggda som dom är (se tidigare inlägg) så går det ju inte att sortera på pris på ett vettigt sätt.

Hos Prisjakt har man valt att sortera efter pris exkl frakt som standard. Enligt Prisjakts egen info sida så beror detta val på att det är svårt att göra en rättvis prisjämförelse om man inkluderar frakt då olika butiker räknar ut frakten på olika sätt: baserat på produktens pris, baserat på orderns storlek, baserat på produktens vikt osv. Man kan även på Prisjakt sortera efter olika kolumner.


Hos Kelkoo så förstår jag inte riktigt den ursprungliga sorteringen då priserna kommer i huller om buller och man måste trycka på kolumnen pris för att sortera efter exklusive frakt och total pris för att sortera inklusive frakt.

Hos Compricer listas priserna inklusive frakt och frakten specas i en separat kolumn.

Hos Smarto går det att köpa sig första platsen oavsett vilket pris man har på produkten. Detta markeras med ett rött "annons" uppe vid länken till butiken. Därefter så sorteras priserna exklusive frakt och här listas inte priserna med frakt.

Hos Dittpris listas priserna exklusive frakt och frakten och total pris specas i separata kolumner.

Lager och leveranstid

För konsumenten så är det ju inte bara pris som räknas. Vi är ju säkert beredda att betala lite mer om varan finns i lager eller om jag vet vilken leveranstid en vara har hos en viss butik. Jag valde en produkt från min tidigare prisjämförelse test, Panasonic TH-42PV60.

Pricerunner visar lager och leveranstid i text och informationen verkar vara detaljerad och omfattande. Pricerunner uppger även om varan finns i eget lager eller i lager hos leverantör.

Prisjakt redovisar lager som en ikon (grön, gul eller röd) samt en mouse over effekt där man kan se leveranstiden.

Kelkoo visar inte lagerstatus utan endast leveranstid men denna information verkar vara relativt komplett.

Compricer redovisar inte lagerstatus eller leveranstid i sin prislistning.

Smarto har en lagerstatus som kan vara: i lager, beställningsvara eller uppgift saknas.


Ditt pris har en symbol grön eller röd om varan finns på lager men saknar information om när varan är åter på lager om det är en inleverans på gång.

Några andra dimensioner som man kan vara intressanta när det gäller pris information:

Priser per butik:
Pricerunner listar priser per butik och per kategori.

Prisjakt listar priser per butik och per kategori men även att man kan se vilka priser som butiken är billigast på. Man kan även i en lista över butiker hur stor andel av butikens priser som man är billigast på.

Vidare så har Prisjakt en funktion, Prisfighten, där man kan jämföra olika butikers sortiment för att se vilken av de två butikerna som har de lägsta priserna. Mer en rolig grej än speciellt användbart.

Kelkoo saknar en sammanställning av vilka produkter en butik säljer däremot så har man en sammanställning över vilka "erbjudanden" som en butik har. Ett erbjudande verkar vara en köpt annonsplats vilken gör att det är mer naturligt att klicka på "erbjudande" knappen än på "prisjämförelse" knappen.

Compricer saknar en sammanställning av vilka produkter en butik säljer.

Smarto saknar en sammanställning av vilka produkter en butik säljer.

Ditt pris saknar en sammanställning av vilka produkter en butik säljer.

Prishistorik
Vad jag kan se så är det enbart Prisjakt som kan leverera denna information till besökarna, dvs visa hur priset för en produkt har förändrats över tiden.

Hur ofta hämtas pris informationen från butikerna?
Här saknas det information från prisjämförelse sajterna då detta säkert anses som en konkurrensfaktor. Det har dock varit en del diskussion om detta då Siba gjorde en pressrelease om att dom har beslutat att inte synas längre på Pricerunner: (http://what.se/article.asp?id=4907)

Pricerunner(klartext) och Prisjakt(mouseover effekt på priset) är de enda sajter som redovisar när alla priser är hämtade för respektive produkt.

Övriga redovisar ingen information om detta.

Listas priser från fysiska butiker?

Pricerunner har historiskt gjort mycket marknadsföring kring detta men frågan är hur viktigt det är? Om vi tar TVn ovan som exempel så finns Siba Barkarby med i prislistningen men priset är inte uppdaterat sedan en vecka tillbaka och med tanke på att nästan alla andra priser i prislistningen har uppdaterats dagligen så är ju frågan vad en sådan jämförelse har för intresse? Vidare så är ju antalet fysiska butiker som är med väldigt litet och dessutom centrerat till Stockholm (har inte sett någon annan stad) så dessa referenspriser blir rätt ihåliga.

Jämförelse funktionalitet

Om man vid en närmare anblick börjar analysera de olika prisjämförelse siterna så framkommer det att dom erbjuder ett brett spektra av funktioner men att dessa skiljer sig mycket åt i omfattning, implementation och funktionalitet.

Jag tänkte nu under en tid gå igenom lite olika funktionalitetaspekter som man kan använda för att utvärera olika prisjämförelse sajter.

2007-02-15

Vilken prisjämförelsesajt hittar de lägsta priserna?

IDG/PCföralla gjorde en test för ett tag sedan med rubriken "Bluffagenterna 4 av 10 lurar dig till dåliga köp" som dels har en rubrik som är lite väl tuff tycker jag och dels innehöll ett antal felaktigheter.

I artikeln jämförde dom 10 produkter för att se vilken prisjämförelsesajt som levererade det bästa resultatet.

Jag tänkte nu redovisa en liknande test som jag har gjort.
Förutsättningar:
Eftersom Pricerunner är Sveriges största och mest välkända prisjämförelsesajt så valde jag de 10 första produkterna på deras topplista (http://se.pricerunner.com/auto/top50.html).
Sedan jämförde jag priser för dessa produkter, korrekthet i dessa priser (dvs att det inte var en felaktig produkt), antal butiker (definierade som svenska butiker) som respektive prisjämförelsesajt listade för denna produkt.

Priserna är hämtade från sajterna publiceringsdagen av detta inlägg.

(Prisjämförelsesajt: antal butiker, lägsta pris)
Om prisjämförelsesajten är i fetstil så är det butiken som har lägst pris.

1. Mobiltelefon: Sony Ericsson K800i
Pricerunner: 85, 3049 kronor
Prisjakt: 91, 3049 kronor
Kelkoo: 12, 3168 kronor
Compricer: 17, 3159 kronor
Smarto: 20, 3069 kronor
Dittpris: 29, 3185 kronor

2. Mobiltelefon: Sony Ericsson W810i
Pricerunner: 80, 2242 kronor
Prisjakt: 87, 2242 kronor
Kelkoo: 11, 2529kronor
Compricer: 21, 2242 kronor
Smarto: 20, 2251 kronor
Dittpris: 29, 2320 kronor (99 kronor står som billigaste men detta är ett felsorterat pris)

3. Bärbar dator: HP NX6310 Celeron M 1.73GHz / 512MB / 40GB / TFT15 / DVDRW / WinXP Home
Pricerunner: 20, 4 295 kronor
Prisjakt: 32, 4 295 kronor
Kelkoo: 5, 5 278 kronor (bara erbjudanden ingen prisjämförelse vad jag kan se)
Compricer: har ej datorer
Smarto: 8, 5 349 kronor
Dittpris: 9, 4 995 kronor

4. TV: Panasonic TH-42PV60E
Pricerunner: 57, 13 190 kronor
Prisjakt: 69, 13 190 kronor
Kelkoo: 9, 13 619 kronor
Compricer: 10, 13 580 kronor
Smarto: 10, 13 580 kronor
Dittpris: 12, 13 590 kronor

5. Spelkonsol: Nintendo Wii
Pricerunner: 17, 2 690 kronor
Prisjakt: 23, 2 690 kronor
Kelkoo: 3, 2 695 kronor
Compricer: 8, 2 690 kronor
Smarto: 6, 2 695 kronor
Dittpris: 7, 2 695 kronor

6. Mobiltelefon: Sony Ericsson W850i
Pricerunner: 78, 3 100 kronor
Prisjakt: 81, 2 730 kronor
Kelkoo: 13, 3 495 kronor
Compricer: 18, 3 131 kronor
Smarto: 11, 3 270 kronor
Dittpris: 25, 3 110 kronor

7. Bärbar dator: HP NX7300 Celeron M 1.73GHz / 512MB / 80GB / TFT15.4 / DVDRW / WinXP Home
Pricerunner: 5, 4 995 kronor
Prisjakt: 10, 4 995 kronor
Kelkoo: 3, 5 495 kronor
Compricer: har ej datorer
Smarto: 1, 4 995 kronor
Dittpris: produkten saknas

8. Digital kamera: Canon EOS 400D Black + 18-55mm Lens Kit
Pricerunner: 64, 6 890 kronor
Prisjakt: 84, 6 890 kronor
Kelkoo: 3, 7 518 kronor
Compricer: 11, 7 289 kronor
Smarto: 16, 7 178 kronor
Dittpris: 20, 6 990 kronor

9: TV: Samsung LE40S71
Pricerunner:41, 11 389 kronor
Prisjakt: 44, 11 389 kronor
Kelkoo: 8, 13 495 kronor
Compricer: 5, 11 389 kronor
Smarto: 6, 11 790 kronor
Dittpris: 20, 11 990 kronor

10. TV: Samsung LE-32R32B
Pricerunner: 12, 6 890 kronor
Prisjakt: 10, 6 890kronor
Kelkoo: 3, 6 890 kronor
Compricer: 3, 6 890 kronor
Smarto: 1, 8 995 kronor
Dittpris: 5, 6 890 kronor

Billigast pris i hur många fall:
Prisjakt: 10 av 10
Pricerunner: 9 av 10
Compricer: 4 av 10
Kelkoo: 1 av 10
Smarto: 1 av 10
Dittpris: 1 av 10

Antal hittade priser totalt:
Prisjakt: 531 prisuppgifter
Pricerunner: 449 prisuppgifter
Dittpris: 156 prisuppgifter
Smarto: 101 prisuppgifter
Compricer: 93 prisuppgifter
Kelkoo: 70 prisuppgifter

Skillnad mellan totala lägsta pris och totala högsta pris är 8 015 kronor.

Sammanfattningsvis så visar denna studie att Prisjakt och Pricerunner står i en klass för sig själva även om Compricer också har ett OK resultat med tanke på att dom inte har datorer som en kategori.

Vidare så visar prisjämförelsen att på vissa produkter är prisskillnaderna relativt små men totalt sett om man hade köpt alla produkter så finns det pengar att tjäna genom att använda en bra prisjämförelsesajt.

Vilken prisjämförelse sajt är störst i Sverige?

Att avgöra vilken prisjämförelse sajt som är störst i Sverige är svårt då det beror på vad som är bedömningskriterier för storleksbedömningen.

Antal unika besökare
Om vi tittar på denna parameter så är Pricerunner störst om vi använder KIA index som bedömningsverktyg. KIA publiceras av Sveriges Annonsörer och redovisar antal unika besökare per vecka. Alla prisjämförelse sajter finns inte med i detta index utan de enda som jag har kunnat finna är Pricerunner, Prisjakt och Compricer i storleksordning.

Om vi använder Alexa som är ett mer trubbigt och ej lika tillförlitligt verktyg men som iallafall ger en indikation så är Pricerunner störst, därefter Prisjakt, Compricer och Kelkoo ungefär lika stora, därefter Smarto och därefter Dittpris.

Att notera är att Kelkoo har fått ett betydligt avbräck i samband med att samarbetet med MSN förändrades (Pricerunner ersatte) och att vi får se vilken utveckling Dittpris kommer göra med sin nya design.

Antal butiker
Baserat på att de olika prisjämförelse sajterna har lite olika filosofi kring vilka butiker man visar så är det två prisjämförelse siter som står i särklass här: Pricerunner och Prisjakt.

Min känsla är att Prisjakt nog har fler butiker för de kategorier som man har men i och med att man har färre kategorier så kan det totala antalet butiker vara ungefär lika.

Antal priser
Min bedömning är samma som för antalet butiker, Prisjakt har fler priser än Pricerunner för de produktkategorier dom har men kanske inte totalt.

Antal produkter
Baserat på antalet kategorier så borde Pricerunner ha flest produkter. I t ex Hifi&hembio så har Prisjakt dock fler produkter och underkategorier.

Antal egenskaper
Här uppfattar jag det som att Prisjakt har flest egenskaper.

Sammanfattningsvis så är Pricerunner klart störst om man ser till antal unika besökare men om man ser till andra parametrar och även skulle dela antalet besökare/produkter per kategori så ligger Prisjakt bra till.

2007-02-14

Dittpris lanserar ny fräsch design

Dittpris har lanserat en ny version av sin prisjämförelsetjänst och den innehåller en del fräcka funktioner. Bland annat kan man dra bilder och lägga i en jämförelselista eller önskelista vilket gör det mycket enkelt att jämföra och skicka produkter.

Vidare har man lagt till mycket snygga grafer för t ex populäraste kategorier och mest besökta butiker.

Grundtänket är dock det samma: endast betalande butiker finns med.

Visst är det viktigt att ha ett snyggt gränssnitt för sin tjänst men jag har ingen uppfattning ännu om Dittpris även har utökat och kompletterat med egenskaper, fler butiker, pris och fler produkter. Vissa stickprov visade inte på att det fanns några stora uppdateringar inom dessa områden och det kommer konsumenterna att genomskåda förr eller senare. Är inte informationsinnehållet så komplett och riktigt som möjligt spelar det ingen roll hur snygg tjänsten är.

Sammanfattningsvis är det dock ett snyggt "facelift".

2007-02-05

Vad innebär en fritextkategori för en prisjämförelse?

Fritextkategorier är ett begrepp som används av flera prisjämförelsesiter och av Pricerunner definieras som:

"Vissa kategorier är s.k. fritextkategorier. Dessa kategorier ska mer ses som och användas för produktjämförelser än för prisjämförelser då de skiljer sig från våra traditionella kategorier (som t.ex. TV och vitvaror)."

Detta innebär att det är lite svårt att jämföra antal kategorier på olika prisjämförelse siter, t ex har Pricerunner väldigt många kategorier vilket är imponerande vid en första anblick men när du går in och tittar på det i detalj så blir det lite konstigt att lista dessa kategorier på samma nivå som de riktiga prisjämförelse kategorierna.

Några exempel (lägg speciellt märke till länk namnet):
Damjeans: http://se.pricerunner.com... ..freetext?a_type=jeans

Svart toner:
http://se.pricerunner.com..... /ink-toner/freetext?a_colour=black

Genom att jobba med denna typ av kategorier så luras ju konsumenten vid en först anblick att tro att det finns prisjämförelser på dessa produkter men på en särskild informations sida så står det:

"Priserna kan inte jämföras på samma sätt då produkterna i allmänhet inte är identiska (t.ex. säljs bara Josefssons kläder via deras egna kanaler, liksom Clas Ohlssons borrmaskiner). Listningen baseras därför på hur många klick en produkt får dels på den ersättning vi får från butiken. Använd filterfunktionen för att förfina din sökning och sorteringsfunktionen (som finns ovanför prislistningen) om du vill ändra sorteringen, t.ex. sortera på pris eller pris inklusive frakt."

En annan skillnad på dessa butiker är att endast betalande butiker får vara med på fritext kategorierna, dvs du som konsument ser inte alla priser som finns för dessa produkter!

Observera att jag bara har tagit Pricerunner som ett exempel. Kelkoo har en liknade problematik med den skillnaden att dom inte gör någon hemlighet av att dom bara har med betalande butiker.

Prisjakt har också en fritext kategori men har valt att kalla denna för Prisjakt Expert och där kan man söka på alla produkter som inte är inlagd i riktiga prisjämförelser kategorier och även icke betalande butiker finns med. Ett lite annorlunda, och ärligare upplägg, kan jag tycka men å andra sidan gör det svårare för mig som konsument att hitta rätt produkter i en väldigt stor datamängd.

Vilka prisjämförelser finns det?

Jag hade tänkt göra en listning över existerande prisjämförelse tjänster men insåg sedan att det redan finns ett antal sådana gjorda redan.

En bra sammanställning är Emerge: http://www.emerge.se/2006/11/02/prisjamforelse-pa-natet/

Här finner ni en översyn på vilka prisjämförelser som finns i Sverige även om det saknas några.

2007-02-03

Behov av en blogg om prisjämförelser

Prisjämförelser på nätet är en intressant värld. Vissa har inte med alla priser och vissa har det men sorterar dem inte i prisordning utan efter betalning. Något att fundera på och att undersöka. Då åker vi...