2008-08-06

Kelkoo anser Prisjakt och Pricerunner som "opålitliga"

I en artikel på Realtid intervjuas Kelkoos nya Sverigechef Patrik Kvarnlind och avfärdar Prisjakt och Pricerunner, Sveriges två ledande prisjämförelsesajter som "opålitliga". Patrik verkar ha bristande förståelse för hur Prisjakt arbetar och artikeln innehåller en rad felaktigheter.

"De gör allt för att det ska vara så krångligt som möjligt att hitta produkten hos de butiker som inte betalar"

Givetvis är det så att vi tjänar pengar på de butiker som väljer att bli profilerade butiker hos oss men skillnaden mellan oss och Kelkoo är ju att Prisjakt trots allt visar en transparent bild av marknaden vilket INTE Kelkoo gör. Om du som konsument inte kan vara säker på att de butiker som listas har de billigaste priserna så varför skall du då använda dig av Kelkoo?

För att testa de tre prisjämförelsesajternas priser så valde jag ut Prisjakts 5 mest populära produkter, Pricerunners 5 mest populära produkter och Kelkoos 5 mest populära produkter (datum 2008-08-06):

Prisjakt:
Asus EEE PC 900
Sony Playstation 3 40 GB
Samsung LE-40A656
HTC Touch Diamond
Nintendo Wii

Pricerunner:
Sony Ericsson W660i
Sony Ericsson W760i
Sony Playstation 3 40 GB
Samsung LE-40A656
Sony Ericsson C902

Kelkoo:
Canon EOS 450D
Samsung LE-40A656
Apple Ipod Nano 8 GB, 3e generationen
Sony Ericsson G900i
Asus EEE PC 900

Prisjakt levererar lägsta priset på 15 av 15 produkter. Pricerunner lägsta priset på 10 av 15. Kelkoo levererar lägsta priset på 2 av 15 produkter. Prisjakt levererar ett totalpris för de 15 produkterna som är 3278 kronor billigare än vad Kelkoo ger.


"Det skapar mindre trafik åt oss, men vi kan konvertera bättre till köp hos våra partners."


Vår erfarenhet är precis tvärtom. Flera butiker väljer att INTE vara med på Kelkoo eftersom konverteringen är betydligt sämre än hos Prisjakt och Pricerunner. Det är ju bara att titta på hur många butiker Kelkoo har.

"Besökarna uppmanas att "utbyta erfarenheter" och klicka runt på sajten. Annonsörerna betalar ju för varje klick."


Vet inte riktigt vad Patrik menar med detta påstående. Att våra besökare kan lämna omdömen på butiker upplevs som väldigt positivt av våra besökare och även av butikerna. De butiker som har bra omdömen visar till och med dessa på sina sajter.

"Alla på sajten är betalande butiker. Vi har inga freeriders. Det har Prisjakt och Pricerunner."


Vi ser ju inte de icke betalande butikerna som freeriders. Utgångspunkten är ju att vi vill vara en heltäckande tjänst för våra besökare. Det kan ju inte Kelkoo erbjuda. Dessutom blir det ju lite dubbelt budskap: å ena sidan så anser Patrik att vi gör det svårare att klicka på icke betalande butiker å andra sidan så anser han dom att vara freeriders.

"Ärkerivalerna utger sig för att stå på konsumentens sida genom att erbjuda en pålitlig prisjämförelse, men topplistan stämmer inte riktigt med verkligheten - vare sig om den sorteras efter "pris" eller "popularitet"."


Vet inte vad Patrik bygger detta påstående på. Prisjakt baserar sin topplista på vilka produkter som är mest eftersökta på Prisjakt och som våra besökare har klickat på de senaste 30 dagarna. Ingen manipulering alls utan jag skulle vilja säga att vår topplista är väldigt pålitlig.

"...Därför måste de själva gå ut på marknaden och skanna av befintliga nätbutiker. Det sker sällan, därför är den informationen opålitlig."

Detta är helt felaktigt. Prisjakt får prisfiler från de flesta butiker utom ett fåtal som vi skannar. Detta görs dock 3-4 gånger per dag så informationen får anses som väldigt pålitlig. Det visas ju också av undersökningen ovan där Prisjakts samtliga billigaste prisuppgifter stämde.

Jag hoppas och tror att Patriks utttalande bygger på bristande kunskap och inte på direkt smutskastning av sina konkurrenter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack for intiresny Blog