2007-03-22

Jämförelse funktionalitet 6 - Sökfunktioner

Inte för inte så utsågs Prisjakt till årets tjänst inom kategorin Sök och Katalog på Internet Worlds årliga prisutdelning 2006. Det finns ingen söktjänst som ens är i närheten av Prisjakts sökfunktion och i och med lanseringen av Prisjägaren så fungerar även den ajaxbaserade sökfunktionen distribuerat vilket innebär att konsumenten söker bättre och mer exakt hos Prisjakt än att söka hos den enskilda butiken. Det är bevis på styrka.


Bara två sajter jobbar med en ajax baserad sökfunktion och det är Prisjakt och Dittpris men det är stor skillnad på funktionalitet och framförallt snabbhet.


Prisjakts sökfunktion söker i flera dimensioner samtidigt och förutom att leta efter produkter så söks parallellt efter butiker, produktkategorier, tillverkare och inlägg i forumet.


Prisjakt har även en sökfunktion för de priser som inte är indexerade, denna är inte ajax baserad, den är långsammare men samtidigt fungerar den precis som övriga sajters fritext kategorier (läs mer om fritext kategorier )

Pricerunner är närmst på att söka i flera dimensioner även om sökfunktionen inte är så exakt som Prisjakts. T ex så hittas inte "Dell" om man anger "Del" som sökbegrepp. Anger man dock butikens eller tillverkarens kompletta namn så hittar även Pricerunner dessa.

Kelkoo och Smarto listar precis som Prisjakt och Pricerunner förutom produkt även matchande produktkategorier när man söker.

Varken Kelkoo, Smarto, Dittpris eller Compricer hittar butik eller tillverkare i sökningen.

Dittpris och Compricer söker enbart på produktnamn.

Sammanfattningsvis:
  • Prisjakt söker på produkt, produktkategori, butik, tillverkare, foruminlägg (ajax baserad sökning)
  • Pricerunner söker på produkt, produktkategori, butik, tillverkare (butik och tillverkare endast om man anger exakt namn)
  • Kelkoo och Smarto söker på produkt och produktkategori
  • Dittpris söker på produkt (ajax baserad sökning)
  • Compricer söker på produkt


Andra bloggar om: , , , , , , ,

2007-03-21

Jämförelse funktionalitet 5 - Prisutveckling och popularitet

En intressant aspekt när det gäller pris och produktjämförelser är om man kan följa en trend på priser och popularitet. Hur hanterar de olika prisjämförelsesajterna dessa aspekter?`
  • Kan jag se prisutvecklingen per produkt?
  • Kan jag se popularitets trendutveckling per produkt?
  • Kan jag se en sammanställning över dagens förändringar på produkters lägsta pris?
  • Kan jag lista populäraste produkter alla kategorier?
  • Kan jag lista populäraste produkter för utvalda kategorier?

Pricerunner har en topp 50 lista som uppdateras varje dag enligt sajten. Vilka kriterier som används för topplistan kan jag inte hitta. När man klickar på en kategori kan man få fram produkterna sorterad efter popularitet.

Prisjakt har en topp 100 lista som uppdateras kontinuerligt baserat på användarnas klick. Genom att ställa muspekaren på symbolen för popularitet, som är olika stark i skärpa baserat på populariteten så syns i en popup både populariteten i kategorin produkten tillhör samt populariteten totalt. Prisjakt är också ensamma om att kunna visa popularitetsutvecklingen på en produkt. Vidare så är Prisjakt ensamma om att kunna visa prisutvecklingen på en produkt så att man enkelt kan se om priserna är väg upp, ner eller ligger stabilt. På respektive produktsida så syns också både prisutvecklings och popularitetsinformationen.

Kelkoo redovisar "populära produkter hos Kelkoo" men jag får dock känslan att detta är ett urval och inte baserat på verkliga popularitetsmätningar. Att t ex K800i inte finns med över de fem mesta populära telefonerna känns lite konstigt då den gör det både hos Pricerunner och Prisjakt. När man klickar in sig på respektive kategori syns också ett urval av populära produkter och prislistningarna är sorterade efter popularitet som standard, inte pris.

Compricer redovisar populära produkter för respektive kategori. Grundsorteringen av priserna är baserad på popularitet.

Smarto visar en topplista på första sidan och sedan finns det en popularitetslista på varje kategori. Produktlistningarna kan också sorteras efter popularitet.

DittPris redovisar populära produkter på första sidan. När man klickar på en kategori så visas produkterna sorterade efter popularitet.

Sammanfattningsvis så är Prisjakt helt outstanding i just denna jämförelse av funktionalitet. Det finns ingen som redovisar så mycket statistik, trender kring priser och popularitet som Prisjakt.

2007-03-15

Jämförelse funktionalitet 4 - Indexering av produkter och kategorier

När jag som konsument besöker en prisjämförelsesajt så är det viktigt att jag finner priser på de produkter jag letar efter. Därför är antalet indexerade produkter och kategorier viktigt.

Att jämföra antalet kategorier på de olika prisjämförelsesajterna är lite vanskligt då prisjämförelsesajterna har lite olika filosofier kring definition av kategori då det är en blandning mellan riktiga prisjämförelsekategorier och så kallade fritext kategorier (se tidigare inlägg i denna blogg angående fritextkategorier)

Jag har gjort en liten jämförelse mellan de olika sajternas kategorier och har kommit till följande slutsatser.

Pricerunner har totalt sett flest kategorier. Däremot så är det relativt stort antal av Pricerunners kategorier som är fritextkategorier vilket innebär att det inte finns egenskaper att sortera på dessa och dessutom så är det inte alla butiker som finns med i dessa kategorier.

Om jag tar bort fritext kategorierna så går Prisjakt om. Prisjakt har inga fritext kategorier alls utan har en funktion som kallas Prisjakt Expert som fungerar på samma sätt som fritext kategorierna men inte är grovsorterad som fritext kategorierna är. Dessutom så visas alltid alla butikers priser.

Efter Pricerunner och Prisjakt kommer Smarto som har ett relativt stort antal kategorier men däremot så är det ofta ett litet antal butiker och priser i de olika kategorierna. Dessutom är ett relativt stort antal fritext kategorier.

Compricer har mindre antal kategorier men några som är speciella för Compricer såsom kreditkort och aktiehandel. Har dock inte undersökt hur dessa kategorier fungerar i detalj.

Kelkoo och Dittpris jobbar i stort sett bara med kategorier som antingen är fritext kategorier eller med väldigt få egenskaper så dessa har jag bortsett från i denna jämförelse.

2007-03-13

Jämförelse funktionalitet 3 - Butiksinformation

En viktig sak att tänka på vid köp via nätet är att den butik jag handlar av är en trovärdig leverantör och att jag kan lita på att butiken håller vad den lovar och att den leverar varorna som jag har beställt.

Hur gör då de olika prisjämförelsesajterna butiksinformation tillgänglig för besökarna:
  • Visar prisjämförelsesajten kontaktinformation till butiken?
  • Visar prisjämförelsesajten kreditupplysningsinformation om butikerna? Hur görs denna kreditvärdering?
  • Kan jag se omdömen om butikerna och vad är dessa omdömen baserade på?
  • Kan jag se en lista över samtliga butiker och vilka som är betalande eller inte?
  • Kan jag klicka mig vidare även till butiker som inte är betalande?
  • Kan jag tydligt se vilka butiker som är svenska?
  • Kan jag se utländska butiker och vilken typ av support dom erbjuder mig som svensk kund (svensktalande kundtjänst/support)

Pricerunner:
Pricerunner har en företagsprofil för varje butik som kan inkludera följande information:
adress, telefonnummer, faxnummer, antal fysiska butiker, hantering av öppet köp, betalningsmöjligheter, leveranssätt, garanti och öppet köp information, medlemskort/medlemskrav, köp på avbetalning, fraktkostnad, lägsta pris garanti.

Jag hittar ingen förklaring vad dessa begrepp står för.

Pricerunner har en sida som kallas för "Pricerunners svarta lista". Denna är uppdelad i två sektioner, dels själva svarta listan, där företag som har gått i konkurs, som enligt Pricerunner har allvarliga finansiella problem eller är misstänkta blufföretag. Jag hittar ingen information om hur Pricerunner avgör vilka företag som har finansiella problem.

Den andra delen kallas "Observationslistan". Dessa företag listas på Pricerunner men Pricerunner varnar för dom av olika anledningar: finansiella problem, återförsäljaren har inte följt rekommendationer i Allmänna Reklamations Nämnden, Pricerunner har inte lyckats komma i kontakt med butiken, butiken använder sig systematiskt av oseriösa metoder.

Informationen på denna lista syns enbart på denna sida och inte i prislistningarna.

Pricerunner har ett imponerande antal omdömen(kallas recensioner) för butikerna. Mycket beroende på en snygg lösning där man samarbetar med butikerna i samband med köp i butikerna då konsumenten får ett e-postmeddelande med några frågor kring hur nöjd kunden är med sitt köp. Detta har gett Pricerunner överlägset flest butiksomdömen.

Pricerunner har ett tydligt meny alternativ som heter "Hitta din butik". På denna sida kan man sedan klicka på en kategori för att se vilka butiker som säljer varor i denna kategori, både betalande och icke betalande. Grundsorteringen är först betalande och därefter icke betalande. Dvs inte i bokstavsordning.

Det går inte att klicka sig vidare till icke betalande butiker men däremot så finns det möjlighet att kopiera webbadressen och på det sättet klippa in i ett nytt webbläsarfönster.

I grundlistningen över priser så listar Pricerunner butiker som antingen är svenska eller som är "Utländsk återförsäljare inom EU". Det senare definieras på en specifik sida: http://se.pricerunner.com/inomEU.html.

Dessutom så har Pricerunner internationella priser (flest av prisjämförelsesajterna vad jag kan se) som redovisas både i svenska kronor samt i lokal valuta (oftast Euro eller Pund)

Det verkar dock inte finns någon information om butiken erbjuder svensktalande kundtjänst eller support.

Prisjakt:
Prisjakt har en lite magrare profil på butiken än vad Pricerunner har. Man kan se om butiken är svensk eller inom EU, om butiken erbjuder telefonsupport och installationsupport. Vidare kan man se om butiken har fysiska butiker men inte hur många.

Prisjakt har valt en lite annorlunda väg när det gäller att visa butikernas finansiella status och samarbetar med ett externt företag, Business Check. Prisjakt redovisar företag som har ett skuldsaldo hos kronofogden som är större än 10 000 kronor, dvs Prisjakt gör ingen egen kreditbedömning.

Informationen om skuldsaldot syns även i prislistningarna vilket gör det tydligt för konsumenten.

Vidare så kan man hitta vilka företag som har gått i konkurs etc motsvarande som man kan se hos Pricerunner.

Prisjakt har betydligt färre omdömen på butiker än Pricerunner och de omdömen som finns kan inte garanteras att de är lämnade i samband med ett köp.

Prisjakt har ett meny alternativ som heter butiker/butikslista och här listas alla butiker i bokstavsordning rakt upp och ner. På listan kan man även se total omdöme för butiken alternativt skuldsaldo hos kronofogden. Vidare så kan man söka på butiksnamn i Prisjakts sökfunktion.

Prisjakt har ingen listning av butiker per kategori.

Det går att klicka sig vidare till icke betalande butiker via informationssidan om butiken.

I grundlistningen över priser så listar Prisjakt butiker som finns i Sverige och de EES butiker som uppfyller krav på svensk webbsida, svensktalande support och svenska priser.

Prisjakt har precis som Pricerunner en specifik funktion för inkluderande av utländska butiker men Prisjakt har enbart med europeiska butiker (dock färre).

Kelkoo:
Kelkoo har en butiksinformationsida som innehåller följande information: kontakt information (adress och telefon), betalningssätt och vilka säkerhetsfunktioner som är implementerade i butiken. Informationen verkar inte vara speciellt komplett baserat på några stickprov jag gjorde

Kelkoo verkar inte redovisa någon kreditbedömning på sina listade butiker.

Kelkoo har butiksomdömen på butiker men det verkar vara väldigt få omdömen: Exempel
Inwarehouse: 3 omdömen (vilket skall jämföras med Pricerunners över 4000 omdömen och Prisjakts 332 omdömen)

Kelkoo har ingen övergripande listning av butiker utan det enda sättet att se butiksinformationen är att klicka på en butik i en prislistning.

Kelkoo har ingen listning av butiker per kategori.

I grundlistningen över priser så verkar Kelkoo lista betalande butiker som finns i Sverige.

Compricer:
Compricer har en butiksinformationssida som kan nås via prislistningen. Man har utöver kontaktinformation även information om betalningssätt, avsändare och återköp. Butiksinformationen finns enbart för betalande butiker.

Compricer redovisar inte någon kreditvärdering på butikerna.

Compricer har relativt få omdömen (7 stycken på Inwarehouse)

Compricer listar inte butikerna i en separat butikslistning vad jag kan hitta.

Det går inte att klicka sig vidare till icke betalande butiker via informationssidan om butiken.

I grundlistningen över priser så listar Compricer endast butiker från Sverige och har ingen specifik funktion för listning av utländska butiker.

Smarto:
Smarto har inga butiksinformationssidor som jag kan h itta.

Smarto redovisar inte någon kreditvärdering på butikerna.

Smarto har butiksomdömen men det går inte att se hur många som har satt omdömen för en butik eller huvudtaget hur man ger omdömen. Vad kommer dessa ifrån?

Smarto listar inte butikerna i en separat butikslistning vad jag kan hitta.

Det går inte att klicka sig vidare till icke betalande butiker.

I grundlistningen över priser så listar Smarto svenska butiker.


Ditt Pris:
Dittpris har en butiksinformationssida som kan nås via prislistningen. Man har utöver kontaktinformation även information om betalningsmöjligheter, trygghet och beställning (säkerhet), samt leveranssätt.

Dittpris redovisar inte någon kreditvärdering på butikerna.

Dittpris har få butiksomdömen (1 styck på Inwarehouse)

Dittpris listar inte butikerna i en separat butikslistning vad jag kan hitta.

Dittpris listar samtliga priser i samma listning (utan att det tydligt framgår om det är en svensk butik eller en butik inom EES/EU)

Sammanfattning:
När det gäller butiksinformation så har Pricerunner den mest omfattande informationen om butiker. Vidare så har Pricerunner flest omdömen på butiker. Det som känns lite tveksamt är hur Pricerunner gör kreditkontrollen på butikerna då detta inte tydligt framgår på sajten.

Det verkar vidare bara vara Pricerunner och Prisjakt som redovisar totala antalet butiker och orsaken är väl troligen att de har mycket fler butiker än någon av de andra: antingen baserat på att resurser saknas för att få in information få alla butiker eller att prisjämförelsesajten har gjort medvetna val att inte ta med alla butiker utan endast betalande.

2007-03-02

Prisjakt lanserar Prisjägaren - en unik funktion för att hitta pris och produktinformation

Prisjakt lanserar en unik funktion för att hitta pris och produkt information. Istället för att gå till www.prisjakt.nu så installerar användaren en plug-in till Firefox och kan sedan få uppdaterade lägsta priser oavsett på vilken webbbutik man befinner sig, givetvis under förutsättning att butiken finns på Prisjakt.

Funktionen kallas Prisjägaren och innehåller även funktioner för att söka bland en butiks sortiment och samtidigt få lägsta priser hos Prisjakt samt att kunna kolla prisuppgifter på Prisjakt oavsett vilken webbsida du befinner dig på. Det sistnämnda gör man genom att markera produktnamnet man har hittat på en webbsida, högerklicka och välja "sök på Prisjakt efter.."

Prisjägaren öppnas då automatiskt och visar lägsta priset på produkten som har markerats.

Länk till Prisjakts sida om Prisjägaren hittar du här.